Srdce v kondici bije jako zvon

28.01.2024 | Zdraví

Srdce je neúnavné, pracuje ve dne i v noci, aby mohlo pumpovat krev do celého těla a dodávat životně důležitý kyslík a živiny do každé buňky. Je to vaše v absolutním pořádku?

Hodně se o mluví o zhoršujících se srdečních stavech a symptomech, které mohou poukazovat na to, že jste v ohrožení. Málokdo se však zabývá tím, jak funguje srdce, jež bije jako zvon. Zde je sedm jemných a pozitivních znaků prosperity tohoto veledůležitého orgánu!

Konzistentní klidová srdeční frekvence

Víte, jaká je správná srdeční frekvence, i když odpočíváte? V ideálním případě by měla zůstat mezi 60 a 100 tepy za minutu. Takto konzistentní patří k jednomu ze znaků zdravého srdce (1).

Žádné problémy s dýcháním

Pokud pro vás není těžké dýchat – bez námahy, a to i během mírné fyzické aktivity, měli byste vědět, že vaše srdce funguje správně. Když čerpá dostatek krve do všech orgánů, buňky v těle dostávají správné množství kyslíku, které potřebuje (2).

Dobrá energetická úroveň

Ráno jste připraveni na výzvy dalšího dne. Možná, že pociťujete lehké napětí, ale to je v pořádku. Zdravé srdce zajišťuje efektivní průtok krve do všech částí těla, včetně svalů a orgánů, takže si připadáte tak trochu jako „pod proudem“. Žádný stres, vše je OK (2).

Rychlé zotavení po cvičení

Pokud máte zdravé srdce, vaše schopnost rychle se zotavit po jakékoli fyzické aktivitě je běžným jevem. Optimálně fungující srdce, symbol lásky a života, odstraňuje kyselinu mléčnou, což je vedlejší produkt fyzické aktivity, který způsobuje únavu (3).

Zdravý krevní tlak a hladiny cholesterolu

Ani udržování zdravého krevního tlaku a hladiny cholesterolu by se nemělo podceňovat. U dospělého je normální krevní tlak pod 120/80 mmHg. To zabraňuje hromadění plaku v tepnách, čímž se snižuje riziko srdečních chorob. Jinak řečeno, v případě, že máte krevní tlak a hladinu cholesterolu pod kontrolou, jste vlastníkem zdravého srdce (5).

Silný a stabilní pulz

Silný a stabilní pulz mezi 60 a 100 tepy za minutu je dalším pozitivním znamením. Naopak slabý nebo nepravidelný puls by mohl naznačovat možné problémy vyžadující lékařskou péči (1).

Tipy, jak srdce udržet své srdce zdravé a šťastné

I když výše uvedené příznaky naznačují, že je vaše srdce zdravé, nepřeceňujte ho. Zůstaňte fyzicky aktivní (zaměřte se na nejméně 150 minut cvičení se střední intenzitou nebo 75 minut cvičení s vyšší intenzitou týdně), jezte hodně ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn, omezte zpracované potraviny a přidané cukry. Zároveň ventilujte stres a usilujte o udržení zdravé váhy (4).

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592896/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535419/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116747/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8507742/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat