Někteří lidé jsou k modřinám náchylnější

Stačí malý „ťukanec“ a hned máte modřinu jako Brno? Možná je to tím, že vaše tělo postrádá železo. Souviset to může i s genetikou nebo užíváním léků na ředění krve.

Mohou být modré, zelené, červené, fialové, žluté i hnědé. Některé bolí, o jiných ani nevíme. Modřiny k životu patří, stejně jako nárazy, které je způsobují.

Někdy stačí málo

Ať už se člověk „břinkne“ do hrany stolu nebo uklouzne po mokré podlaze, tvorba zmíněné barevné ozdoby nikdy netrvá dlouho. Modřina vznikne tehdy, když je kůže nějakým způsobem poškozená či zraněná a krevní cévy, které se nacházejí těsně pod ní, prasknou. Unikající krev se následně hromadí v tkáních a jinak zvaná podlitina je na světě. Samovolné hojení zpravidla trvá nějaké dva týdny, během nichž se odstín několikrát změní. Zdá se vám, že jste k hematomům nějak podezřele náchylní? On to asi nebude jen pocit. Co za tím vězí?

Díky, rodino!

Tvorba modřin může souviset s genetikou, tudíž jste ji docela klidně mohli jednoduše zdědit. Alespoň to si myslí australský medicinský expert Vivek Eranki (1). Ovšem není to jediné možné vysvětlení, proč máte ustavičně zabarvené končetiny. Souviset to totiž může také s užíváním léků, zejména těch k ředění krve. Podle jmenovaného lékaře modřinám dost nahrává i dlouhodobý nedostatek železa, jenž negativně ovlivňuje produkci krevních destiček. Jak často jíte hovězí maso, luštěniny, tučné ryby, ořechy, semínka, ovesné vločky, mořské plody, vejce a listovou zeleninu? Protože jde o nejbohatší potravinové železné zdroje, raději je do jídelníčku propašujte častěji. A čím se hojení modřin dá podpořit a urychlit?

Látky, které vás v tom nenechají

Jsou vitaminy, co vám v tomto směru hodí záchranné lano. Počítá se mezi ně klasické „céčko“, které posiluje nejen imunitu, ale i cévy (2). Skvělé výsledky má i vitamin K, jež je klíčový pro produkci bílkovin, co se na srážlivosti krve podílejí. Dobrou volbou je také vitamin D stimulující regeneraci. A teď už víte všechno…

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/bruising, (2) www.getmorevits.com/blogs/news/these-vitamins-can-help-with-bruising






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat