Zdravý životní styl je ta nejlepší dieta

Plánujete si, že ihned začnete hubnout a uděláte pro to všechno? Možná to není ta nejlepší cesta. Raději si zkuste slíbit, že budete žít zdravě. Jaký to bude mít efekt?

Už jste vyslovili své novoroční předsevzetí, ale plnění jaksi vázne? Mezi vůbec nejčastější sliby a cíle patří redukce váhy, od které si mnozí slibují i celkové zlepšení zdraví. Jenže co když je to přesně naopak?

Děláme to špatně?

Možná i vy předpokládáte, že když shodíte nějaká ta kila navíc, bude to mít automaticky vliv na vaši kondici. Vědecké výzkumy (1) však dokazují, že to vždycky tak není. Poznatky některých dokonce naznačují (2), že strava lidí, kteří usilují o zeštíhlení svých křivek, má do vyváženosti hodně daleko. „Když se zaměříme na čistě na hubnutí jako hlavní cíl, můžeme si vytvářet nereálná očekávání a špatné návyky, aniž bychom si to uvědomovali,“ domnívá se australská registrovaná výživová poradkyně Andrea Zapantis (3). Podle ní se to týká zejména nadměrného cvičení a přílišného potravinového omezení, tedy jakési hladovky. Takže tudy cesta nevede!

Znovu a lépe

„Úspěšné a hlavně trvalé hubnutí bez jojo efektu je o vytváření malých zdravých změn v jídelníčku a životním stylu,“ vysvětluje výše jmenovaná specialistka. Jak by to mohlo a mělo vypadat v praxi? Slibte si, že budete jíst těch doporučovaných pět porcí zeleniny denně a zaměříte se na dostatečný příjem vlákniny, která prodlužuje pocity sytosti. Dobré předsevzetí může být i takové, že z jídelníčku vyženete nezdravé zpracované potraviny, přičemž se začnete soustředit na ty čerstvé a celozrnné. Nepodceňujte ani kvalitní spánek – i on má na redukci váhy obrovský vliv. Stejně jako rozumná a přiměřená míra fyzické aktivity. Když tyto cíle splníte, kila navíc půjdou dolů sama. Tedy alespoň dle názoru jmenované odbornice Andrey Zapantis (4).

Zdroje: (1) www.nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-018-0370-x, (2www.miragenews.com/study-finds-dieters-may-overestimate-885528/, (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/healthy-living-better-goal-weight-loss, (4) www.kyhnutrition.com.au/blog






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat