Běh má stejné účinky jako antidepresiva

26.10.2023 | Zdraví

Venku se sice výrazně ochladilo, ale i tak si někteří nadšenci sportu obouvají tenisky a se železnou pravidelností chodí běhat. Nejenže tím redukují svoji tělesnou hmotnost, oni zároveň pečují o své duševní zdraví. Běhání se totiž vyrovná účinkům antidepresiv!

Máte pocit, že vám v poslední době vůbec nic nevychází? Potýkáte se s úzkostí? Staňte se fanouškem běhu. Vědecká práce představená na říjnovém evropském setkání neuropsychofarmakologů v Barceloně (1) nastínila, že pravidelný cvičební program vede nejen k fyzickým benefitům.

Běh versus léky na depresi

Pro výzkum (1) vědci sledovali 141 lidí s depresí, úzkostí nebo obojím. Účastníci si mohli vybrat, zda chtějí pokračovat v léčbě pouze s léky (a bez běhu) nebo s běžící terapií (bez léků). Účastníci první skupiny obdrželi antidepresiva Lexapro a Cipralex při počáteční dávce 10 miligramů denně. (Léčebný management zajišťoval psychiatr, který se mohl rozhodnout, zda je třeba dávkování regulovat.)

Akademici pak obě skupiny dobrovolníků sledovali po dobu 16 týdnů, přičemž běžecká terapie spočívala v 45minutových venkovních aktivitách s cílem dvou až tří výběhů týdně. Na konci studie u 44 procent běžců došlo ke zmírnění příznaků úzkosti a deprese. Ve skutečnosti účinky na duševní zdraví byly srovnatelné s účinky pozorovanými ve skupině, která užívala medikamenty (1).

S vysazením antidepresiv opatrně!

I tak však lékaři varují, že cvičební program nemusí léky nahradit, ale měl by být pod školeným personálem nabízen jako další podpůrná možnost, alespoň u některých osob s depresí. Pokud jde o fyzické zdraví, běžci zaznamenali pokles srdeční frekvence, krevního tlaku a obvodu pasu a zvýšení funkce plic (2).

Disciplína jako problém

Výzkumný (1) tým také zdůraznil, že cvičení, ať už je jakékoli, redukuje negativní následky sedavého životního stylu, jež se často vyskytují u pacientů s depresivními a úzkostnými poruchami. Povzbuzuje lidi, aby šli ven, stanovili si osobní cíle, zlepšili kondici a účastnili se skupinové aktivity. Držet se cvičebního programu ale může být výzvou. Požadovanou frekvenci běhu do konce experimentu zvládlo absolvovat pouze 52 procent jedinců ve skupině. Je totiž obtížnější změnit své chování než užívat léky.

Zdroje: (1) www.ecnp.eu/congress2023/ECNPcongress/programme/programme#!abstractdetails/0000524290, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449237/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat