Klíčem k překonání únavy je cvičení v kombinaci s výživnými potravinami

Pokud vás tíží únava, chce to trochu rozproudit krev. S tím pomůže fyzická aktivita, po které si zasloužíte něco dobrého do žaludku. Hladinu energie zvýší hnědá rýže, tučná ryba, ovesné vločky i čokoláda.

Máte během dne zoufale málo energie? Jste pořád unavení a rapidně klesá i vaše produktivita? Klíčem k překonání vyčerpanosti je cvičení, ačkoli to může znít jako recept na zhoršení situace. Sport však rozproudí krevní oběh, čímž se do tkání dostává více kyslíku (1). Výsledkem je pak energetická vzpruha, kterou můžete ještě podpořit konzumací určitých potravin. S těmito budete nezastavitelní!

Jídelníček jako pro Supermana

Hořčík v banánech pomáhá zrychlit metabolismus a je efektivním zdrojem vitality, který příznivě ovlivňuje zdatnost i vytrvalost (2). Pokud na exotické ovoce zrovna nemáte chuť, vzpružte se hrstkou ořechů. Načerpáte z nich bílkoviny, bioaktivní sloučeniny a omega-3 mastné kyseliny, které zvýší průtok krve do pracujících svalů, což oceníte při každém pohybu (3). Aktivní po celý dlouhý den vás udrží i sacharidy obsažené v hnědé rýži (4) a látky nacházející se v tučných rybách, jež přispějí i k posílení imunity (5). Po čem dalším se porozhlédnout?

Restart v rytmu vajec, ovesných vloček i hořké čokolády

Na pozitivní energetickou bilanci mohou mít obrovský vliv i vejce, jejichž složení se také promítne do regenerace svalů po fyzické aktivitě (6). V tomto směru nelze opomenout ani kuřecí maso (7), šťavnatá jablka (8) a sladké batáty, které se dají kulinářsky zpracovat na mnoho způsobů. Z únavové krize vybruslíte i s pomocí luštěnin, zejména pak zdravých fazolí (9). To stejné platí i pro sušené ovoce (10), kvalitní hořkou čokoládu (11) a nízkokalorické ovesné vločky (12). Vidíte sami, potravinových zdrojů energie je k dispozici požehnaně. Je tedy čistě jen na vás, po kterém konkrétním sáhnete.

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22616015/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224210/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380690/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462824/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/, (10) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110782/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat