Výhody a nevýhody sezení na cvičebním míči při práci

11.10.2023 | Zdraví

Mnoho studií potvrzuje negativní účinky přílišného sezení, od zpomalení metabolismu až po zvýšení rizika cukrovky. I proto někteří lidé klasickou židli vyměňují za cvičební míč, kterému se říká balanční nebo stabilizační. Ale je to dobrý nápad?

Vědci se shodují, že dlouhé sezení není zdravé. Ale pokud jde o účinnost cvičebního míče „zaparkovaného“ u psacího stolu, výsledky jsou trochu rozpačité. Znáte všechny výhody a nevýhody, které sezení na balančním míči přinášejí?

Benefity začínají u lepšího držení těla

Existuje mnoho vnímaných výhod používání cvičebního míče, jako je lepší držení těla a lepší celková rovnováha (1). Vzhledem k tomu, že míč vyžaduje časté změny polohy, může také zvýšit energetický výdej, což znamená více spálených kalorií (2).

Výzkumníci ze studie z roku 2017 také vysledovali, jak těla fyzicky reagovala po dobu 10 minut sezení, a dospěli k závěru, že sezení na stabilizačním míči aktivovalo svaly dolní části těla (3). Jiná akademická práce zase poukázala na to, že tenhle trik dokonce může zvýšit výdrž jádra.

Je sezení na míči škodlivé?

Některé studie však neobjasnily byť minimální souvislost mezi používáním cvičebního míče na pracovišti a údajnými výhodami. Jisté výzkumy ve skutečnosti ukazují na riziko zranění. Vědci se tak rozcházejí v teorii, že sezení na cvičebním míči zvyšuje sílu jádra. Zatímco jedna analýza zjistila, že tato forma aktivního sezení zapojuje svaly středu těla (core), další nenašly žádný rozdíl (4).

Dlouhodobé sezení na tomto cvičebním prostředku navíc může vést k bolestem zad, což v rámci experimentu potvrdila téměř polovina účastníků (5). Zároveň platí, že jelikož je cvičební míčová židle nestabilní, existuje hrozba ztráty rovnováhy a pádu. Každopádně vždy je vhodné jakoukoli bolest a nepohodlí prodiskutovat se svým lékařem.

Tohle vezměte v úvahu, pokud začínáte

Pokud se rozhodnete používat cvičební míč u své práce, berte v úvahu výšku stolu, úroveň nafouknutí vašeho míče a pozici, ve které sedíte. Vaše stehna by se měla mírně svažovat dolů, spíše než mít 90 stupňů.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23252582/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30356581/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27010995/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25723382/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23122693/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat