Dieta může prodloužit život o 10 let

Že má jídlo významný vliv na zdraví, víme už dávno. Teď ale už víme i to, která strava je nejzdravější – a že nám může prodloužit život o více než deset let.

Při správném stravování můžeme žít až o 13 let déle. To, co na první pohled zní téměř utopisticky, může ale být pravda. Čím dříve totiž změníme svůj jídelníček a začneme žít zdravě, tím déle můžeme žít – logicky. Výzkumný tým také zjistil, že změna stravovacích návyků se vyplatí i ve vyšším věku a může vám prodloužit život o několik let.

Rostlinná strava prodlužuje délku života

Vyvážená strava významně ovlivňuje naši délku života. Lidé, kteří jedí rostlinnou stravu, žijí v průměru nejdéle. Jedí hodně zeleniny, jako jsou fazole, špenát a hrášek, stejně jako celozrnné obiloviny a ořechy. To kontrastuje s „moderní“ stravou, kterou se dnes stravuje mnoho lidí, zejména v západním světě: hodně cukru, silně zpracované potraviny a velké množství červeného masa – což může mimo jiné ovlivnit zdraví srdce.

Ani později není nic ztraceno

Zdravá strava v mladém věku přináší nejlepší výsledky z hlediska očekávané délky života. Mladá žena, která ve 20 letech začne jíst převážně rostlinnou a plnohodnotnou stravu, bude pravděpodobně žít déle – údajně až o deset let. Muži, kteří si zavedou tyto stravovací návyky ve stejném věku, si prý mohou prodloužit život o 13 let.

Ale! I 60letá žena, která dnes změní svůj jídelníček, může žít ještě o osm let déle. Šedesátiletý muž si dokonce může prodloužit délku života o devět let. Ale i ve věku 80 let stojí za to přehodnotit svůj jídelníček: rostlinná strava vám může přidat kolem tří a půl roku.

Strava samozřejmě není jediným faktorem, který ovlivňuje naši délku života. Patří sem i pár dalších, které můžeme ovlivnit: například dostatek pohybu a spánku a co nejméně stresu. A roli hraje i mnoho geneticky podmíněných faktorů, které nemůžeme ovlivnit. Přesto je jasné, že můžeme správnou stravou pozitivně ovlivnit své zdraví a v konečném důsledku i délku života. A ani ve vyšším věku není pozdě věnovat větší pozornost tomu, co skončí na vašem talíři.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9902887/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat