Zdraví zubů ovlivňuje i denní příjem kalorií

Kalorie se obvykle počítají kvůli shazování nadbytečných kilogramů, ale kupodivu zasahují i do zdraví dásní a prevence parodontitidy. Nemáte jich až příliš?

Je tolik věcí, které zubům škodí. Jmenovat se dá třeba nedostatečná dentální hygiena, častá konzumace potravin obsahujících cukr, nadměrné pití kávy, černého čaje i červeného vína, kouření, okusování nehtů i používání příliš agresivních bělicích prostředků ve snaze o hollywoodský úsměv. Na chrup mají překvapivě velký vliv i přijímané kalorie. Pokud ten váš chcete chránit, držte se s jejich příjmem při zemi!

Nejen o štíhlých křivkách

Poměrně čerstvá studie (1) zveřejněná v magazínu Clinical Oral Investigations poukazuje na skutečnost, že snížení denních kalorií může pomoci zpomalit progresi onemocnění dásní. Britší vědci z univerzity King’s College London analyzovali výsledky několika předešlých výzkumů provedených na lidech i zvířatech, aby zjistili výhody nízkokalorického režimu ve srovnání s obvyklou „plnotučnou“ stravou.

Čím méně, tím lépe

Na základě svých zjištění došli k názoru, že omezení kalorického přijmu souvisí s útlumem systémových zánětlivých stavů a tím i prevencí parodontitidy, což je onemocnění, jež postihuje vysoké procento lidí po celém světě. Jedná se o pokročilé stadium zánětu dásní, kdy se dásně odtahují od zubů, otékají a červenají. Doprovodná infekce může vést ke ztrátě chrupu a zničení čelistní kosti, ovšem je také rizikovým faktorem pro choroby srdce a plic. Kolik těch kalorií tedy jíst?

Tři vyvážená jídla jsou základ!

Obecně je doporučený denní příjem 2 000 kalorií pro ženy a 2 500 pro muže (2). Soudě podle výše zmíněné studie je to pro zuby a dásně zřejmě příliš. „Správnou výživou a zaměřením na to, co tělo potřebuje, je možné se vyhnout a v některých případech zvrátit škody způsobené minulými negativními důsledky," myslí si americký lékař Raafat W. Girgisfrom, který se na výzkumu podílel (3). Ten radí, aby se každý snažil jíst tři vyvážená jídla denně a zakládal svůj jídelníček na celých potravinách spíše než na ultra zpracovaných potravinách, které často obsahují vyšší hladiny cukru a trans-tuků.

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s00784-023-05052-9, (2) www.www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-should-my-daily-intake-of-calories-be/, (3) www.nypost.com/2023/10/02/cutting-daily-calories-could-help-reduce-gum-disease-study/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat