Fyzicky náročné povolání může přivodit demenci

Zdravotní sestry, farmáři, prodejci i dělníci. Ti všichni jsou prý náchylnější ke kognitivním poruchám i demenci, za což může právě jejich povolání. Je při něm až moc pohybu!

Pohyb je zázračný, ozývá se z úst odborníků. Může totiž zeštíhlit postavu, zlepšit kapacitu plic, upevnit kardiovaskulární zdraví, zregulovat škodlivý cholesterol, upravit krevní tlak, zahnat deprese, zkvalitnit spánek i utlumit chutě na sladké. Všechny tyto skutečnosti nás přivádí na myšlenku, že bychom v pohybu měli být co nejčastěji, a to ve volném čase i v zaměstnání. Jenže ouha, selský rozum tady narazil. Lidé, kteří se právě v práci hodně hýbou, k tomu slibovanému zdraví našlápnuto nemají – je to přesně naopak. Funguje snad sport jen někdy a omezeně?

Šokující objev

Ti, kteří vykonávají fyzicky náročnější povolání, zpravidla mívají výrazně větší pravděpodobnost, že onemocní demencí. To je nečekaný závěr, který přináší jistý rozsáhlý výzkum (1) publikovaný v magazínu The Lancet. „Naše práce poukazuje na obrovský paradox. Zatímco pohybová aktivita ve volném čase přináší lepší kognitivní výsledky, fyzická aktivita spojená s prací může vést ke kognitivnímu úpadku,“ potvrzuje hlavní autor této studie, kterým je norský lékař a vědec Vegard Skirbekk (2). Jaké profese jsou vůbec ty nejrizikovější?

Prodavač i dělník tvrdý chleba mají

Fyzicky náročné povolání je dle expertů takové, které vyžaduje značný pohyb celého těla a neobejde se bez zvedání břemen, shýbání se, manipulace s různými materiály, balancování i chůze. V kognitivním ohrožení se údajně ocitají maloobchodní i velkoobchodní prodejci, dělníci, zdravotní sestry, chovatelé dobytka, farmáři, veterináři i pracovníci v sociálních sférách. Pokud se ptáte, proč tomu tak je, vysvětlení je jednoduché – problémem jsou prý dlouhé pracovní doby, nepravidelný spánek, nadmíra stání, zvýšená míra stresu, větší hrozba syndromu vyhoření i prachobyčejná únava. Tohle všechno má na mozek zhoubný vliv a narušuje to jeho celkové zdraví.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666776223001400, (2) www.thesun.co.uk/health/23996709/jobs-more-likely-to-get-dementia-nurses-salespeople-carers/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat