Migréna není jen bolest hlavy

Nesnesitelná bolest hlavy nás může dohnat k šílenství. Ale co to vlastně migréna je? A podle jakých příznaků poznáte migrénu?

Migréna je obzvlášť závažná bolest hlavy. Příznaky se u každého člověka liší – i u stejného člověka se mohou záchvaty migrény projevovat různě. Vyznačuje se však periodicky se opakující, náhlou, pulzující a často jednostrannou bolestí hlavy.

Proč se to týká především žen?

"Zase má migrénu!" Věta, která je spíše obviněním než informací jako takovou. A vlastně to není tak dávno, co migrénu ani lékaři nepovažovali za nemoc, ale spíše za iluzi ženské hysterie. Nebo jako výmluvu, pokud se žena vyhýbala sexuálnímu životu (1).

Přestože pulzující bolest hlavy postihuje převážně ženy, postihuje také asi čtvrtinu mužů. V dětství trpí migrénami o něco více chlapců než dívek, mnoho žen postihne až po pubertě. Zodpovědné jsou ženské pohlavní hormony estrogeny (1).

Ale náhlý pokles hladiny estrogenu před menstruací je obvykle jen jedním z několika možných spouštěčů. Pouze asi jedna žena z deseti má ve skutečnosti záchvaty výhradně před nebo během menstruace (1). 

Onemocnění bohužel nekončí menopauzou. Snesitelnější se pro postižené ženy stává obvykle jen dočasně – během těhotenství. Nastávající matky mají trvale vysoké hladiny hormonů a často žijí zdravěji (1).

Co se vlastně děje ve vaší hlavě?

Zlí duchové, božské vize nebo přemíra špatných trávicích šťáv: naši předkové byli při hledání vysvětlení pro záchvaty bolesti velmi kreativní. Dnes již víme, že v určitých situacích se mozek zaplaví neurotransmitery. Aby se jich mozek zbavil, spustí zánětlivou reakci. Zanícené žíly se stávají stále citlivějšími na bolest, až se zdá, že i vlastní pulz jako by hřměl o stěny cév jako rána kladivem. To vytváří typický charakter pulzující bolesti (1).

Část postižených zažívá před začátkem bolesti takzvanou auru. Většinou vidí mihotavé skvrny nebo záblesky světla, vzácněji se objeví paralýza, poruchy řeči nebo halucinace. Důvodem těchto mylných představ je vlna vzrušení, která na začátku záchvatu prochází nervy na povrchu mozku (1).

A kde je prosím vypínač?

Většina migreniků již zná a má dlouhý seznam toho, co a kdy spouští kladivo v jejich hlavě: čokoláda, červené víno, vůně savojského zelí, náhlý déšť ze severovýchodu nebo sobota po náročném týdnu... Někdy to ale není snadné, identifikovat jasného viníka (2).

Například čokoláda je obvykle mylně podezřelá. Migréna začíná bezbolestným obdobím jednoho až dvou dnů, během kterého je mnoho postižených podrážděných a unavených – nebo hladových po sladkém. Každý, kdo sní čokoládu, poté zažije bolest, ale skutečná příčina je někde jinde. K záchvatu obvykle vede kombinace více faktorů: například když se spojí počasí a měsíční hormonální změny (2).

Bohužel záchvaty bolesti hlavy nezmizí, i když najdete všechny zodpovědné faktory a dostatečně pečlivě se jim vyhnete. Stejně tak neexistuje žádný lék, který by jednou provždy zastavil záchvaty. Na migrény neexistuje žádný lék (2). 

Na migréně je ale také něco dobrého

Mnoho lidí s migrénou má velmi výkonný mozek. Například napětí, které červená světla znamenají pro každého řidiče, čas od času u lidí bez migrény klesá. U migreniků naopak mozek takto neotupí. Ženy a muži s migrénou prostě přeřazují rychleji – a to nejen při řízení. A je tu ještě jedna výhoda, i když je samozřejmě jen statistická: ženy trpící migrénou mají přibližně o 30 procent nižší riziko vzniku rakoviny prsu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/, (3 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283805/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat