Antistresový míček nepomáhá jenom na stres

Za málo peněz hodně muziky? I tak by se dal popsat účinek antistresového míčku. Od nervozity uleví už za deset minut, přičemž zlepší spánek, utlumí bolesti a vyrovná krevní tlak.

Symptomy způsobené stresem jsou všeobecně známé. Zahrnují pocit úzkosti, bolesti hlavy, únavu, závratě, tlak na hrudi, nechutenství i zhoršené soustředění. Dle vědeckých studií (1) je běžně zažívá přibližně 76 procent lidí, z nichž polovina si stěžuje na to, že jim narušují každodenní fungování. Řešení je sice snadné, leč horko těžko proveditelné. Ano, týká se doporučení, abychom se veškerým stresorům obloukem vyhýbali, jenže to je v dnešní hektické době zkrátka nemožné. Co kdybychom ten stres alespoň pořádně zmáčkli, když už nám otravuje život?

Míček jako parťák, pomocník i léčitel

Mačkavý tvárný předmět, co se vejde do dlaně, stojí pár desítek korun a je možné ho s sebou nosit všude? To je antistresový míček, jehož pozitivní účinky kladně hodnotí i odborné výzkumy (2). Podle jejich závěrů se úlevný a uklidňující efekt dostaví již po deseti minutách stlačování měkké hmoty. Takže ano, jde o zaručený způsob, jak s nervozitou zatočit, respektive zakoulet! Jsou tu však i další výhody, které je třeba vyzdvihnout.

Prevence arteriální hypertenze i nespavosti

„Práce s anistresovým míčkem výrazně pomáhá zlepšit úchop i svalovou sílu rukou i předloktí. Protože také stimuluje krevní oběh, může zároveň utlumit bolest spojenou nejen s artritidou,“ vysvětluje americký fyzioterapeut John Gallucci (3). Benefity tohoto mocného nástroje se však promítnou i do spánku. Pokud máte potíže s usínáním, míček si přímo říká o vyzkoušení! „Manipulace s ním zmírňuje svalové napětí, což příznivě ovlivní spánek i celkovou pohodu,“ potvrzuje jmenovaný specialista. Navíc se předpokládá (4), že antistresový balonek předchází také rozvoji arteriální hypertenze a tím i případným srdečním onemocněním.

Zdroje: (1) www.apa.org/news/press/releases/stress/2022/concerned-future-inflation, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33010649/, (3) www.realsimple.com/stress-ball-benefits-6834801, (4) www.thehealthsite.com/news/suffering-from-high-blood-pressure-use-a-stress-ball-d0918-607406/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat