Známky skutečně zdravého metabolismu

Semele vás každý bacil a i z běžného nachlazení se léčíte celé týdny? To nevypadá, že by váš metabolismus fungoval na špičkové úrovni. Dalším důkazem může být časté nadýmání nebo neustálá únava.

Ve světě zdravého životního stylu je metabolismus propírán neustále. A kdo by se vlastně divil. Zatímco jeho dobrá kondice bývá spojována s podporou při hubnutí, celkovou vitalitou i dlouhověkostí, ta špatná se zase dává do přímé souvislosti s nadváhou, cukrovkou a srdečními chorobami. Jenže jak poznat, zda je ten váš opravdu v pořádku? Jde to vůbec?

Co není vidět ani slyšet

Navzdory moderní bezbřehé informační dostupnosti má řada lidí o metabolismu poněkud zkreslené představy. Co o něm tedy říct? Ne, není důležitý jenom pro hubnutí. A ano, každému funguje trochu jinak, za což mohou třeba genetické dispozice a hormony, a to spolu s pohlavím, mírou fyzické aktivity i procentním podílem svalové hmoty. Obecně ho lze popsat jako vysoce komplexní soubor tělesných procesů, které probíhají v každé buňce (1). Jak se zdravý metabolismus „chová“?

Rychlé zotavení po nemoci

Nachlazení je běžná věc, zejména pak v podzimních a zimních měsících. Pokud si se všemi těmi obtěžujícími příznaky tělo rychle poradí a jste během pár dní „jako rybička“, hádejte, komu za to poděkovat. Imunitní a obranné reakce organismu jsou totiž s metabolismem úzce propojeny (2). Co dalšího ukazuje na výborný metabolický stav?

Stres je pod kontrolou

Když jste ve stresu, vaše tělo reaguje zvýšením srdeční frekvence i krevního tlaku. To pumpuje více krve (a tím i kyslíku) do vašeho mozku, srdce a plic, čímž jste bdělejší a tedy i připravenější na boj nebo útěk. Takhle to zařídila příroda. Pouze zdravý metabolismus je však schopen dodat těmto procesům dostatek energie, přičemž zlepšuje odolnost vůči stresorům (2). Jestli tedy nervozitě moc nepodléháte, můžete si gratulovat!

Pocit vyčerpanosti? Co je to?

Ukázkově fungující látková přeměna se samozřejmě projevuje i bezproblémovým trávením, které nezná plynatost ani nadýmání. Jejím důkazem je také stabilní hladina energie. Koneckonců, hlavní funkcí metabolismu je poskytování energie buňkám a v konečném důsledku i celému tělu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572145/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839325/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat