Příznaky nebezpečné dehydratace

30.09.2023 | Zdraví

Voda je nezbytná pro optimální fungování lidského těla. Přesto je snadné zapomenout jí pít dostatečné množství a následně přehlédnout příznaky dehydratace. Je to stav, který nastává, když nepřijímáme dostatek tekutin. Dehydratace může mít řadu dopadů na naši fyzickou i duševní pohodu. Jaké jsou varovné signály dehydratovaného těla a jak dehydrataci předejít?

Varovné signály

Hydratace hraje klíčovou roli v různých tělesných funkcích, včetně regulace teploty, transportu živin a vylučování odpadních látek. Bez dostatečného příjmu vody mohou být tyto procesy narušeny, což vede k negativním účinkům na naše zdraví. Nejzřetelnějším příznakem dehydratace je žízeň. Když má vaše tělo nedostatek tekutin, vyvolává pocit žízně jako přirozený mechanismus, který vás má povzbudit k pití tekutin. (1)

Další příznak je viditelný na toaletě. Tmavě žlutá nebo jantarově zbarvená moč je jasným ukazatelem dehydratace. V ideálním případě by měla být barva moči světle žlutá, což svědčí o správné hydrataci těla. (2)

Dehydratace může také vést ke snížené produkci slin, což má za následek pocit sucha nebo lepkavosti v ústech. Podobně může být při dehydrataci suchá i vaše pokožka, která postrádá pružnost a působí matně. Nedostatečná hydratace může způsobit i pokles objemu krve a krevního tlaku, což vede k pocitům únavy, slabosti a závratím. Setkat se můžete i bolestmi hlavy v důsledku sníženého průtoku krve do mozku. (3)

Nedostatek tekutin může vést ke svalovým křečím, zejména při fyzické aktivitě. To, že málo pijete poznáte také na suchosti a podrážděnosti vašich očí. Překvapit by vás nemělo ani to, že se hůře soustředíte na každodenní činnosti. Poměrně nepříjemný příznak nedostatku tekutin je i zápach z úst. Ten bývá často spojen i s nedostatkem potravy. (4)

Prevence a zvládání dehydratace

Dobrá zpráva je, že všem nepříjemným příznakům lze poměrně snadno předejít, a to pitím vody. V průběhu dne se vědomě snažte pít vodu, i když nemáte pocit žízně. Mějte po ruce láhev s vodou jako připomínku nebo si pořiďte aplikaci do telefonu. V případě nadměrného pocení zvažte konzumaci nápojů nebo potravin bohatých na elektrolyty, abyste doplnili ztracené minerály. (5)

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny obsahující velké množství vody, jako je ovoce a zelenina. Skvělým příkladem třeba vodní meloun. Omezte konzumaci močopudných nápojů, jako je káva, čaj, sladké nápoje a alkohol, protože mohou přispívat k nadměrné ztrátě tekutin. (6)

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086, (5-6) www.everydayhealth.com/dehydration/prevention/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat