Benefity brzkého vstávání

18.09.2023 | Zdraví

Brzké vstávání je již dlouho spojováno s mnoha výhodami, které pozitivně ovlivňují různé aspekty života, od fyzické a duševní pohody až po produktivitu a osobní růst. Pojďme se ponořit do výhod časného vstávání a prozkoumat, proč je výhodné si občas přivstat.

Využití času a produktivita

Brzké vstávání vám dává vzácný dar v podobě volného času jen pro sebe. Časné ranní hodiny jsou zbaveny shonu, který je obvykle charakteristický pro zbytek dne. Získaná čas můžete využít k sebereflexi, vykonávání toho, co máte rádi a stanovení pozitivních záměrů pro nadcházející den. (1)

Ranní hodiny nabízejí nerušený čas pro soustředěnou práci a plánování. Díky menšímu počtu rušivých vlivů můžete řešit důležité úkoly bez neustálého přílivu e-mailů, oznámení a vnějších požadavků. Pokud máte děti, je pravděpodobné, že brzy ráno budou ještě spát. Nemusíte se tak hned od rána zabývat tím, co potřebují a můžete se věnovat pouze sobě. (2)

Odpočatá mysl je bystřejší a pohotovější, takže vám brzké vstávání umožní začít den s jasnou a odpočatou myslí, což zvyšuje vaši schopnost činit správná rozhodnutí a efektivně řešit problémy. (3)

Produktivní ráno

Brzy vstávající lidé si často vytvářejí důslednější a zdravější režim. Svůj den můžete začít cvičením, vyváženou snídaní a dostatečnou hydratací. Je šance, že když začnete den takto, vydrží vám stejný přístup po celý den. Vstávání brzy ráno vám dává prostor k tomu, abyste upřednostnili péči o sebe. Ať už se jedná o uklidňující ranní protažení, vychutnání si šálku čaje v klidu nebo čtení knihy, určitě to bude mít pozitivní vliv na vaše fyzické i psychické zdraví. (4)

Časná rána poskytují ideální prostor pro osobní růst a rozvoj dovedností. Ať už se učíte nový jazyk, cvičíte hru na hudební nástroj nebo se věnujete nějakému koníčku, určitě tento čas využijete moudře a brzy budete sklízet zasloužené ovoce. Případně si můžete začít psát deník nebo hned po ránu trochu uklidit, abyste měli tuto činnost hotovou hned ráno. (5)

Mnoho úspěšných osobností připisuje své úspěchy časnému vstávání. Ranní hodiny, kdy je vaše mysl nejsvěžejší, mohou být vysoce produktivní, což vám umožní udělat více za kratší dobu. Někteří lidé si navíc dávají nejtěžší úkol hned na začátek dne, aby ho měli brzy hotový a nemuseli na něj myslet. (6)

Zdroje: (1-4) https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/benefits-of-waking-up-early, (5-6) Názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat