Po těžkém dni v práci se naložte do voňavé lázně s bylinkami

05.09.2023 | Zdraví

Doba je zrychlená, fyzicky i psychicky náročná, což si pochopitelně vybírá svoji daň. Taky se cítíte mentálně či fyzicky na dně? Využijte možnost vlastních domácích lázní, naložte se do uvolňující koupele s bylinkami a dejte sbohem bolesti i napětí!

Mnoho bylin má terapeutické vlastnosti, když se jejich éterické oleje uvolňují v horké vodě. Ať už jde o utlumení bolesti, zkrocení stresu nebo zmírnění nachlazení a chřipky, tyhle rostlinné poklady nabízejí léčivé antibakteriální, antispasmodické, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, čistí mysl a zároveň vyživují, zklidňují a léčí pokožku.

Bazalka svatá neboli tulsi

Bazalka svatá (Ocimum tenuiflorum) zmírňuje stres (1) a svalové křeče a zlepšuje hydrataci kůže. Zajděte do obchodu se zdravou výživou, tam ji určitě mají!

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) podporuje hojení kožních otěrů, ekzémů, spálení sluncem a plenkové vyrážky (2).

Heřmánek

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) zmírňuje stres a úzkost (3), také ulevuje od bolesti svalů a zklidňuje pokožku.

Eukalyptus

Eukalyptus (Eucalyptus) je známý svou schopností čistit nosní průchody (4). Zmírňuje bolest kloubů a svalů, je tedy vhodný i po náročné fyzické aktivitě.

Chmel

Chmel (Humulus) se používá jako bylinný léčivý přípravek pro úzkost (5), jež napomáhá relaxaci a navození spánku.

Levandule

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je už dlouho známá pro své léčivé schopnosti. Patří k relaxačním bylinkám krotícím stres (6), povznáší mysl a zmírňuje bolesti hlavy.

Příprava léčivé lázně

Pro koupel si vyberte jednu bylinu nebo kombinaci několika druhů (zhruba tří), abyste získali požadované výhody. K výběru bylin můžete přidat okvětní lístky růží, aby byl efekt působivý i pro oko. Co se týče nepořádku ve vaně, lze mu předejít. Bylinky nikdy nepřidávejte přímo do lázně, ale vhoďte je do velkého čajového sáčku nebo nepoužívané silonové ponožky. Zamezíte tím i ucpávání odtoku.

Obecně používejte asi 100 gramů bylinné směsi na vanu. Voda pro koupel by měla být dostatečně horká. To proto, aby uvolnila bylinné esence, ale zase ne tak horká, aby spálila vaši pokožku. Pokud je to žádoucí, položte si hlavu malý polštář. Lehněte si a ve vaně relaxujte po dobu 15 až 20 minut.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9524226/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774071/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646235/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6613544/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31655395/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat