Sportovní nápoj vhodný pro zdraví střev

Předtím, než existovaly sportovní nápoje k rehydrataci po intenzivní fyzické námaze nebo slazené nápoje určené ke zvýšení energetické hladiny, existoval switchel, zcela přírodní nápoj podobný limonádě, který zažívá opětovný nárůst popularity.

Tento staletý nápoj, který je v současnosti oblíbený na „hipsterských“ trzích a v luxusních koktejlových barech, je díky svým četným zdravotním přínosům a skvělé chuti připraven stát se další kombuchou. Předběhněte dobu a začněte už dnes popíjet tento přírodní kvašený nápoj.

Co je switchel

Vyrobí se z jablečného octa, čerstvého zázvoru, javorového sirupu a vody. Původ je ale nejistý. Někdo tvrdí, že tato „zázvorová voda“ pochází ze západní Indie, kde se místo javorového sirupu používala melasa. Jiní říkají, že pochází z oxymelu, starověkého řeckého léčivého elixíru vyrobeného z octa, medu a vody. Ať už byl jeho původ kdekoli, v 18. století „senosečový punč“ hltali už američtí farmáři během dlouhých pracovních dnů, aby se v horku zchladili (1).

A tohle jsou důvody, proč byste switchel měli zařadit na svůj letní nápojový lístek.

Zmírněte zánět

Je pro vás switchel dobrý? Ano! Zázvor, který tvoří klíčovou část, je přirozeným omezovačem zánětu. Zánět může způsobovat kožní problémy a zažívací potíže. Takže udržení zánětu na uzdě může mít vítané vedlejší účinky – jako je odstranění akné. Kromě toho je zázvor silným bojovníkem proti bolesti (2). 

Zvyšte hladinu elektrolytu

Elektrolyty jsou živiny nebo chemikálie ve vašem těle, které mu pomáhají vykonávat specifické funkce, jako je regulace srdečního tepu nebo říkat nohám, že je čas se hýbat. Ale po intenzivní fyzické námaze (jako je běh maratonu), nemoci, špatné stravě, nebo dokonce užívání určitých léků může dojít k nerovnováze. Mezi známky toho, že vaše elektrolyty potřebují nějaké doplnění, patří neustálý pocit žízně, časté bolesti hlavy, únava a nevolnost (2).

Ale díky javorovému sirupu a jablečnému octu je switchel bohatý na draslík. Nalijte si sklenici po náročném tréninku v horkém dni, abyste se nejen osvěžili, ale také pomohli svému tělu obnovit rovnováhu elektrolytů (2).

Užijte si dávku jablečného octa

Pravidelným pitím switchelu získáte všechny skvělé výhody jablečného octa, včetně léčivých sloučenin, jako je draslík, hořčík a probiotika. Vyrovnává hladinu pH vašeho těla a jako jaterní a lymfatické tonikum detoxikuje vaše tělo (2). To není vůbec špatné na jeden z nejběžnějších předmětů v domácnosti, že?!

Přirozená sladkost javorového sirupu

Pokud používáte sladidla, javorový sirup je jedním z nejlepších přírodních sladidel. Při střídmém užívání je výbornou alternativou třtinového cukru. Javorový sirup ovlivňuje hladinu cukru v krvi méně než běžný stolní cukr a obsahuje stopové antioxidanty a minerály, které běžný cukr postrádá (3).

Jak vyrobit switchel

Ingredience

1 šálek nakrájeného zázvoru

½ šálku javorového sirupu

½ šálku jablečného octa

⅔ šálku citronové šťávy

6 šálků vody

Návod na přípravu

1. Vodu a zázvor dejte do hrnce. Přiveďte vodu k varu a nechte směs vařit asi 2 minuty, poté stáhněte z plotny a nechte zázvor dalších 20 minut louhovat.

2. Do džbánku dejte javorový sirup, jablečný ocet a čerstvou citronovou šťávu.

3. Nyní je čas přidat zázvorovou vodu. Při nalévání vody do džbánu použijte sítko, aby se nakrájený zázvor nedostal dovnitř. Všechny ingredience smíchejte dohromady.

4. To je vše! Tento nápoj si můžete vychutnat buď při pokojové teplotě, nebo podávaný na ledu. Dokonce můžete switchel trochu nakopnout a přidat do něj kapku alkoholu, jako je gin nebo vodka. Je to skvělý nápoj, který můžete nabídnout dětem místo slazených nealkoholických nápojů nebo džusů. 

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Switchel, (2) www.jerseymilkcow.com/easy-drinks-with-apple-cider-vinegar/, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat