Omlazující jídlo podporuje tvorbu kolagenu

08.09.2023 | Zdraví

Anti-aging jídlo existuje! Co jíst, pokud toužíte po mladším vzhledu? Zaměřte se na tyhle dobroty s kolagenem, které vám uberou pár let. Třeba kešu oříšky patří k denním nezbytnostem!

Kolagen je primárním stavebním kamenem kůže. Zodpovídá za pružnost pokožky, zlepšuje její zdraví, zpomaluje vysušování pleti a tvorbu vrásek. Zároveň zabraňuje vzniku pigmentových skvrn, celulitidy a strií. Teď, když už víte, že ho nutně potřebujete, zbývá ujasnit si, jak a čím jeho tvorbu podpořit (1).

Citrusové plody

Při výrobě kolagenu hraje hlavní roli vitamin C. Ten se ukrývá v citrusových plodech, jako jsou pomeranče a grapefruity. Mezi nejbohatší zdroje však patří černý rybíz, kiwi, papája, paprika nebo květák (4). Už jste zkoušeli třeba květákový popcorn, který je zdravou alternativou s překvapivou chutí?

Kešu

Až příště budete přemýšlet, co si dát ke svačině, sáhněte po hrsti kešu oříšků. Tyto jedlé nažky ledvinovníku západního obsahují zinek a měď, takže i ony zvyšují schopnost těla vytvářet kolagen. Kešu se jako hlavní zásobárna mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin spojují i se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob. Jejich denní spotřeba podle vědců redukuje oxidační stres (2).

Fazole

Fazole sem, fazole tam. Jedná se o jídlo s vysokým obsahem bílkovin a aminokyselin nezbytných pro syntézu kolagenu. Navíc, mnoho z nich je bohatých na měď, což je další živina pro výrobu kolagenu jako „stvořená“. Navíc platí, že fazole jsou vhodné i pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu a pozitivnímu vlivu na krevní cukry (4).

Rajčata

Rajčata mají vysoký obsah vitaminu C a také nabízejí slušné množství lykopenu, aktivního antioxidantu, který pomáhá vyživovat pokožku. Tedy nejen to. Bylo zjištěno, že lykopen je účinný i při zmírňování diabetu, srdečních komplikací, zánětlivých příhod, kožních, jaterních, nervových a reprodukčních poruch (3). Pokud se vám letos urodilo, rajčata si nasušte do zásoby, v zimě se budou hodit. (Použijte kvalitní olivový olej a mořskou sůl.)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat