O energii se možná připravujete sami

Proč jste pořád vyčerpaní? Možná z toho osočujete obyčejné nevyspání, ale příčina se může skrývat ve vaší stravě. Anebo že by za to mohl nedostatečný příjem tekutin?

Když se cítíme fyzicky i psychicky unavení, automaticky předpokládáme, že je to kvůli nedostatku spánku. Nelze popřít, že spánková deprivace baterky skutečně vybíjí, ale jsou tu i méně zřejmé faktory, které o vitalitu okrádají. A dost jim pomáháme my sami!

První příčina únavy? Nevhodná strava!

I to, co člověk jí, do značné míry ovlivňuje hladinu jeho energie. Na té nejzákladnější úrovni tělo „popohání“ sacharidy, bílkoviny a tuky, proto je důležité tyto živiny přijímat, a to z různých zdrojů. Pokud držíte nějakou přísnější dietu a zmíněné látky váš organismus zoufale postrádá, je viník neustálé vyčerpanosti jasný. A jen tak mimochodem, mezi potraviny bojující proti únavě patří ořechy, různé druhy semínek, avokádo, špenát, kapusta, datle, vejce i banány (1). A když už jsme u toho jídla…

Příliš těžký oběd doslova uspává

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vaše hladina energie odpoledne někdy klesá a jindy ne? Odpověď se může skrývat ve vaší krabičce s obědem. „Těžký oběd výrazně zesiluje propad v polovině odpoledne,“ potvrzuje americká registrovaná dietoložka Kim Rose, která „úřaduje“ na Floridě (2). „Rafinované sacharidy, které se nacházejí v bílém pečivu, rýži a těstovinách, mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Ta krátce poté prudce klesá, což vede k ospalosti a malátnosti,“ vysvětluje jmenovaná odbornice. Jak podle ní vypadá oběd, který vás neuzemní, ale nakopne? Místo rafinovaných sacharidů zvolte raději vlákninou nabitou guinou, cokoli ze špaldy, kuřecí maso nebo luštěniny. Čím dalším si sami kradete elán?

A zase pitný režim

Pokud se pořád cítíte jako přejetí parním válcem, dost možná nepijete dostatek vody. Ta je tady klíčovým faktorem! Pomáhá totiž přenášet kyslík i živiny, přičemž odstraňuje nahromaděné odpadní látky (3). Od jednoho i druhého se pak odvíjí i hladina energie. Kolik sklenic vody dnes máte v sobě?

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/food-nutrition/morning-fatigue, (2) www.realsimple.com/health/mind-mood/how-to-wake-yourself-up, (3) www.realsimple.com/habits-hurting-your-energy-levels-7642680






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat