Nedostatek spánku likviduje mozkové výhody cvičení

Běžně spíte méně než šest hodin denně? Pak na výhody, které sport slibuje kognitivním funkcím, rovnou zapomeňte. Vážně se jich nedočkáte!

Chcete mít neomylnou paměť i brilantně silnou koncentraci? Sportujte! A to stejné dělejte i v případě, že toužíte po lepší schopnosti učení, okamžité úlevě od stresu a nekončící dobré náladě. I k vám se tahle cenná rada donesla, proto cvičíte jako ostošest, a to každou volnou chvilku? Může to mít malý háček. Pokud nespíte dostatečně dlouhou dobu, žádné zázračné výhody pro mozek vám pohyb nepřinese. Tak ať se na tom běžeckém pásu a u posilovacího stroje ve fitku nepotíte zbytečně!

Bez nočního odpočinku sport nefunguje

Ano, běžně se uvádí, že prospěch pro mozek a kognici je dost možná tím nejvýznamnějším benefitem cvičení. Tedy alespoň pokud pomineme spálené kalorie, zpevněné tělesné křivky a štíhlejší siluetu. Co když však veškeré úsilí přijde vniveč? I to se může stát, jak vyplulo na povrch. Nedávná studie (1) publikovaná v časopise Lancet Healthy Longevity Journal se zaměřila na více než devět tisíc dospělých ve věku okolo 50 let, přičemž odhalila, že lidé s častou fyzickou aktivitou vyšší intenzity, kteří v noci spí méně než šest hodin, bývají velmi náchylní k poklesu kognitivních funkcí. Jinými a laickými slovy – nedostatek spánku zcela neguje kognitivní zdravotní přínosy cvičení. Tím se zase potvrzuje, že v lidském těle všechno souvisí se vším, pokud je něčeho málo, projeví se to tam, kde bychom to ani trochu nečekali.

Sedm hodin je základ

„Jako populace zkrátka nemáme spánku dostatek. Ačkoli se jeho potřebné množství může s věkem lehce měnit, průměrný člověk mezi 18 a 60 lety by měl spát alespoň sedm hodin denně, což je pro podporu celkové pohody, efekt sportu i všeobecné zdraví klíčové,“ upozorňuje kanadský lékař Wayne Giles, který se na výše zmíněné studii podílel (2).

Zdroje: (1) www.thelancet.com/journals/lanhl/article/PIIS2666-7568(23)00083-1/fulltext, (2) www.realsimple.com/poor-sleep-cancels-out-exercise-brain-benefits-study-7566864






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat