Vynechávání oběda může snížit vaši pracovní produktivitu

Zase jste nestihli oběd, protože práce máte nad hlavu? Tím produktivitě opravdu moc nepomůžete. Navíc tak riskujete i syndrom vyhoření, problémy se zády a cukrovku!

Rovnováhu mezi soukromým a profesním životem jsme ztratili už dávno. Kvůli kupícím se pracovním povinnostem a nedostatku volného prostoru se také celá třetina lidí cítí pod tlakem a v chronické časové tísni (1). To se promítá i do stravování, neboť jak se ukázalo, i obyčejná pauza na oběd je pro mnohé skutečným luxusem, který si nemohou dovolit.

Dnes zase nic nestíhám!

Z výsledků jisté australské studie (2) vyplynulo, že přestávku na oběd vynechává celých 75 procent zaměstnanců na plný úvazek. Bylo do ní zahrnuto tisíc respondentů a více než polovina se doznala k tomu, že cestou hladu jde z jasného důvodu, a to kvůli nadbytku povinností, které je třeba do konce směny vyřešit. Jinými slovy – na jídlo zkrátka není čas. I když se práce „od nevidím do nevidím“ může jevit jako záruka brilantní produktivity a tím i spokojenosti nadřízených, ve skutečnosti kručící žaludek nadělá víc škody než užitku. Člověk může dokonce i vyhořet!

Budoucnost v nehezkých barvách

To, že si jeden odepře oběd, mu sice poskytne trochu času navíc, ale z dlouhodobého hlediska může absence této veledůležité pauzy zvýšit úroveň stresu a přispět tím k syndromu vyhoření. Ten z vědeckého pohledu omezuje jakýkoli výkon, přičemž samozřejmě blokuje i kreativitu a ke všemu zhoršuje i celkové zdraví (3). Není to ale to jediné, co se může stát. Celodenní sezení u počítače může také oslabit svaly a způsobit potíže se zády (4). Lidé, kteří tráví většinu dne vsedě a neprojdou se alespoň pro ten zmíněný oběd, rovněž mají prokazatelně vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a diabetu (5). Nemluvě o tom, že dlouhá prodleva mezi snídaní a večeří snižuje hladinu energie, narušuje koncentraci a podporuje následné přejídání (6). Tak pozor na to!

Zdroje: (1) www.pursuit.unimelb.edu.au/articles/a-third-of-australians-under-chronic-time-stress?_sm_au_=iVVGQPtKZrQKF4VM7KsjQKQMMKpL2, (2) www.miragenews.com/research-77-of-aussie-office-workers-skip-lunch-1038008/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0007681321000392, (4) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/the-dangers-of-sitting, (5) www.le.ac.uk/research/stories/human-health/sitting-science#:~:text=Our research has shown that,t%2C" Dr Edwardson explains, (6) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/skipping-lunch






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat