V létě si rozhodně dopřávejte kokosovou vodu

22.08.2023 | Zdraví

Kokosová voda je výživný a hydratační nápoj získaný z mladých kokosů. Obsahuje základní vitaminy, minerály a elektrolyty, které slouží jako přirozená alternativa ke slazeným sportovním nápojům. V létě patří k top nezbytnostem!

Kokosová voda není nic jiného než přírodní izotonický nápoj plný draslíku, hořčíku a vápníku, minerálů, které pomáhají doplňovat elektrolyty ztracené pocením. Kokosová voda navíc vyniká svými antimikrobiálními vlastnostmi, podporuje probiotický systém (1), pomáhá předcházet trávicím problémům a pleti dodává přirozený lesk. Díky nízkému obsahu kalorií a tuků také zrychluje metabolismus a usnadňuje hubnutí (jelikož má nízký glykemický index, hodí se i pro diabetiky). V jaké podobě ji můžete přijímat?

Napijte se!

Nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak si vychutnat kokosovou vodu, je popíjet ji přímo z kokosu samotného. Tato metoda zajišťuje, že přijmete uvedený zázračný nektar v jeho nejautentičtější podobě. Není to však zdaleka jediná možnost.

Vykouzlete smoothie

Vylepšete nutriční profil svého oblíbeného smoothie použitím kokosové vody jako základu. Nahraďte běžnou vodu nebo mléčné tekutiny právě kokosovou vodou a dodejte svému nápoji tropický šmrnc s přirozeným nádechem sladkosti. (Pro smoothie lze použít ovoce či zeleninu.)

Kombinujte s čerstvými šťávami

Ať už milujete pomerančový, ananasový, melounový nebo jakýkoli jiný ovocný džus, zřeďte jej kokosovou vodou – tato kombinace ve vašich ústech vykouzlí nebeskou chuť a zvýší celkový obsah živin ve vašich oblíbených šťávách.

Uvařte rýži nebo quinou

Kokosová voda je jako stvořená pro delikátní zpestření běžných pokrmů od rýže po quinou. Stačí ji použít místo „klasické“ vody. Přirozená sladkost a jemná kokosová příchuť se vlije do zrn, což jídlům dodá neodolatelný šmrnc.  

Nechte si ji na později

Použijte tvořítka na led a kokosovou vodu proměňte v kostky, které podle potřeby vhodíte do čisté vody, ovocných džusů nebo smoothies. Ideální osvěžení!

Vyrobte si nanuky

Dopřejte si zdravou a uspokojivou pochoutku zmrazením kokosové vody do nanuků. Přidejte kousky svého oblíbeného ovoce, jako jsou bobule nebo nakrájené tropické ovoce, a šup s tím do mrazáku. Tyto domácí nanuky jsou nejen lahodnou letní svačinkou, ale také skvělým tipem, jež zvyšuje hydrataci a příjem živin.

Marinujte

Kokosová voda může být fantastickým doplňkem marinád a dresinků. Rozumí si s citrusovými šťávami, bylinkami a kořením a v této podobě zvýrazňuje chuť masa nebo tofu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7110305/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat