Potraviny s nezdravě vysokým obsahem cholesterolu

Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění. Zdraví srdce vám mohou pomoci potraviny snižující cholesterol a vyhýbali se potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, které vedou k zánětu a přibývání na váze.

Je to všechno o umírněnosti a rovnováze – jíst kombinaci potravin bohatých na živiny, které bojují proti zánětu, a zároveň se vyhýbali škodlivějším potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou zpracované potraviny a alkohol.

Naše tělo si vytváří cholesterol, který potřebujeme, ale cholesterol získáváme také z potravy. Pokud máte příliš mnoho cholesterolu, začne se hromadit ve vašich tepnách a může vést k ateroskleróze neboli kornatění tepen.

Proč je cholesterol špatný

Vysoké hladiny cholesterolu mohou nakonec způsobit problémy se srdcem a průtokem krve, což vede k nebezpečným krevním sraženinám a zánětům, které mohou způsobit infarkty a mrtvice. Vysoká hladina cholesterolu sama o sobě nerozhoduje o tom, zda vám hrozí infarkt nebo mrtvice.

Zajímavé je, že ne všechny tyto potraviny s vysokým obsahem cholesterolu mají negativní dopad na naši celkovou hladinu cholesterolu. Potraviny, které způsobují zánět, způsobují největší škody a zvyšují naše šance na rozvoj srdečních onemocnění.

Zpracované rostlinné oleje

Když rostlinné oleje procházejí hydrogenací, která se často stává částečně hydrogenovaným olejem, zvyšuje to hladinu trans-tuků. Jedná se o skupinu tuků, kterým se chcete co nejvíce vyhnout, protože je známo, že zvyšují hladinu LDL cholesterolu a snižují hladinu HDL cholesterolu.

Bramborové lupínky, sušenky a další pochoutky

Cukry a nezdravé tuky ve stravě jsou příčinou obezity, několika chronických onemocnění a řady kardiometabolických rizikových faktorů. Dnes velké množství balených a zpracovaných potravin obsahuje nějakou formu přidaného cukru a/nebo tuku. 

Patří sem sušenky, koláče, muffiny, pečivo, bonbóny a další balené potraviny. Také slazené nápoje vedou k přibírání na váze a zánětům, což může negativně ovlivnit hladinu cholesterolu.

Slanina a jiné zpracované maso

Zpracované maso je spojené se zvýšeným kardiovaskulárním onemocněním a úmrtností na mrtvici. Konzumace zpracovaného masa zvyšuje riziko srdečních zdravotních problémů, zatímco konzumace nezpracovaného masa má malou nebo žádnou souvislost s kardiovaskulárním onemocněním.

Alkohol

Příliš mnoho alkoholu zvyšuje krevní tlak a hladinu triglyceridů- Vyšší úrovně spotřeby zvyšují riziko rozvoje srdečních problémů, počínaje 30 gramy denně pro ženy a 45 gramy denně pro muže.

Mléko a mléčné výrobky

Mléčný tuk obsahuje širokou škálu mastných kyselin a některé mají negativní vliv na lipoproteiny bohaté na cholesterol. Nasycené mastné kyseliny zvyšují celkový cholesterol v plazmě. Nahrazení mléčných nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin polynenasycenými tuky snižuje hladinu LDL cholesterolu a je spojeno se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Rafinované obilné produkty

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, jako je bílý chléb, tortilly, bagely a těstoviny, má negativní vliv na hladinu HDL cholesterolu. Rafinované obiloviny mají vysoký glykemický index a konzumace těchto druhů sacharidů vede k výrazně vyššímu riziku vysokého cholesterolu.

Zdroj: www.massgeneralbrigham.org/en/about/newsroom/articles/worst-foods-for-high-cholesterol - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat