Brzké rozpoznání příznaků úpalu zabrání jeho vážným následkům

K úpalu dochází, když se tělo již nemůže samo ochladit a je dehydratované. Děsivé na tom je, že většina lidí si neuvědomuje, že jim hrozí úpal – nejzávažnější onemocnění související s horkem – dokud není příliš pozdě. 

Úpal nastává, když přirozené procesy vašeho těla regulující teplotu začnou selhávat. Jedná se o nejzávažnější onemocnění z horka, které ohrožuje váš život. Vyčerpání z horka je fáze těsně před úpalem, kdy začnete pociťovat svalovou slabost a únavu.

Příznaky úpalu

Než se rozvinou příznaky úpalu, zaznamenáte několik varovných příznaků. Obecně se nemoci související s horkem vyskytují ve čtyřech fázích, počínaje svalovými křečemi, vedoucími k vyčerpání z horka a konče úpalem (1).

Nejprve se mohou objevit mdloby, závratě, neklid a nevolnost. Svalové křeče jsou jedním z prvních příznaků onemocnění souvisejících s horkem. Můžete mít pocit, že jste natáhli sval, i když jste nedělali nic namáhavého (1).

Úpal je tak závažný, protože může vést k selhání orgánů, a dokonce ke smrti. Okamžitě ovlivňuje vaše kognitivní funkce a může vést k nevratnému poškození mozku (1).

Jak zůstat v pohodě

Pacienty trpící úpalem je v první řadě nutné ponořit do studené vody a zchladit tak rychle teplotu. Vhodné je také v rámci pacientových možností podávat tekutiny – orálně nebo pokud to jinak není možné, tak intravenózně (1).

Abyste zabránili úpalu, je vhodné provést následující opatření (2):

Pijte hodně vody

Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat, abyste se vyhnuli úpalu, je pít víc vody než obvykle, protože ztrácíte tekutiny potem. Pijte dva až čtyři šálky každou hodinu, s pitím tekutin nečekejte, až budete mít žízeň. 

Jezte hydratační potraviny

Abyste se vyhnuli dehydrataci a možnosti úpalu, jezte ovoce a zeleninu, které hydratují. Mají vysoký obsah vody a obsahují cenné elektrolyty, které vám pomáhají udržovat rovnováhu tekutin, udržovat stabilní hladinu krevního tlaku a pomáhají s nervovou signalizací, abychom jmenovali několik rolí těchto životně důležitých živin.

Vyhněte se slazeným nápojům, alkoholu a kofeinu

Je důležité zabránit dehydrataci tím, že se vyhnete konzumaci slazených nápojů, alkoholu a kofeinu. Všechny tyto nápoje způsobují zvýšené močení a ztrátu elektrolytů. Navíc konzumace příliš velkého množství cukru může vést k zánětu. Tím jsou příznaky úpalu ještě horší.

Vyhněte se přímému slunečnímu záření

Abyste se vyhnuli úpalu nebo jiným nemocem souvisejícím s horkem, omezte pobyt venku, zejména v poledne, kdy je slunce nejžhavější. Pokud jste venku ve velmi horkém dni, zůstaňte ve stínu. Pokud jste v otevřeném prostoru, vezměte si s sebou deštník na ochranu.

Zůstaňte v klimatizované budově

V době extrémního horka musíte udržovat svou tělesnou teplotu na nízké úrovni. Použití samotného ventilátoru jako chladicího zařízení v těchto opravdu horkých dnech nebude stačit. Budete muset zůstat v klimatizovaném domě nebo budově co nejdéle.

Zkontrolujte si léky

Některé léky mohou zvýšit riziko úpalu, protože ovlivňují, jak vaše tělo reaguje na teplo, nebo narušují rovnováhu soli a vody. Mezi léky, které mohou změnit vaši schopnost vypořádat se s vysokými teplotami, patří třeba antidepresiva, antihistaminika, laxativa a diuretika a některé další. Pokud užíváte některý z těchto druhů léků, poraďte se se svým lékařem o svém zvýšeném riziku úpalu.

Zkontrolujte okolí

V opravdu horkých dnech nezapomeňte zkontrolovat lidi, kteří jsou vystaveni většímu riziku úpalu. Patří mezi ně lidé starší 65 let, lidé s chronickým onemocněním, kojenci a děti a lidé, kteří nemají doma klimatizaci.

Nezapomeňte ani na své mazlíčky! Mohou se u nich rozvinout nemoci související s horkem, když zůstanou venku v horku příliš dlouho a nemají přístup k tekutinám.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537135/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Heat_stroke 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat