Zdravé vlasy díky správný vitaminům

Je všeobecně známo, že vitaminy a minerály jsou důležité pro naše zdraví. Věděli jste ale, že některé vitaminy mohou podpořit i růst vlasů? Které vitaminy jsou pro zdravé vlasy nezbytné a jak svému tělu dodat dostatek živin?

Husté, lesklé a plné vlasy jsou snem mnoha žen i mužů. Bohužel ne každý je přirozeně obdařen plnou a hustou hřívou. Vnější vlivy, jako je znečištění životního prostředí, nesprávná péče nebo stres, mohou také narušit růst vlasů a vést k řidším nebo lámavým vlasům. 

Nedostatek určitých živin může negativně ovlivnit růst vlasů. Pro zdraví vlasů jsou důležité zejména vitaminy A, biotin (B7), C, D a E a stopový prvek zinek. 

Vitamin A pro růst

Vitamin A podporuje dělení buněk a tím i růst vlasů. Nedostatek vitaminu A může způsobit suchou a šupinatou pokožku hlavy a způsobit lámavost a nevýraznost vlasů. Ale pozor: předávkování vitaminem A může mít i negativní účinky (1).

Vitamin A je rozpustný v tucích a vyskytuje se ve dvou formách: retinol a beta-karoten. Retinol se nachází v živočišných produktech, jako jsou játra, vejce a mléko, zatímco beta-karoten se nachází v rostlinných potravinách, jako jsou mrkev, sladké brambory a špenát. Obě formy se v těle přeměňují na kyselinu retinovou, která je důležitá pro řadu procesů v těle (1).

Biotin proti vypadávání vlasů

Biotin je důležitým stavebním kamenem pro keratin, hlavní protein ve vlasech. Nedostatek biotinu může vést k vypadávání vlasů, zatímco jeho dostatečný přísun posiluje vlasy a poskytuje více lesku (2).

Nachází se v mnoha potravinách, zejména těch bohatých na bílkoviny. Patří sem například vejce, maso, ryby, ořechy a semena. Biotin obsahují také mléčné výrobky, sójové výrobky a celozrnné výrobky. Vyvážená strava bohatá na tyto potraviny by normálně měla poskytovat adekvátní hladiny biotinu (2).

Zdraví vlasů s vitaminem C

Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu a podporuje vstřebávání železa, další důležité živiny pro zdraví vlasů. Vitamin C je také antioxidant, který chrání vlasové folikuly před poškozením volnými radikály (3).

Vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu by normálně měla poskytovat dostatečné množství vitaminu C. Příklady potravin bohatých na vitamin C jsou citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, papriky, brokolice, rajčata, jahody a kiwi (3). 

Sluneční vitamin pro nádhernou hřívu

Vitamin D je důležitý pro zdraví vlasových folikulů a jeho nedostatek může vést k vypadávání vlasů. Vitamin je primárně absorbovaný slunečním zářením, ale lze jej získat také prostřednictvím doplňků stravy (4).

Vystavení se slunci je hlavním způsobem, jak získat dostatek vitaminu D k výrobě. Ale mnoho lidí nemá dostatek slunečního světla kvůli nedostatku času nebo geografickým podmínkám. Jedním ze způsobů, jak uspokojit potřeby vitaminu D, je dieta. Potraviny, které obsahují vitamin D, jsou ryby, jako je losos, sleď a makrela, vaječné žloutky a obohacené potraviny, jako jsou mléčné výrobky a ovocné šťávy (4).

Zdravý krevní oběh s vitaminem E

Vitamin E podporuje krevní oběh a tím přísun živin do vlasových folikulů. Také chrání vlasy před poškozením způsobeným UV zářením a oxidačním stresem (5).

Dobré zdroje vitaminu E ve stravě jsou ořechy a semena jako mandle, slunečnicová semínka a piniové oříšky, rostlinné oleje jako olivový olej a slunečnicový olej, zelená listová zelenina a celozrnné výrobky (5).

Zinek pro zdravou pokožku hlavy

Zinek je stopový prvek, který je důležitý pro tvorbu keratinu a kolagenu. Nedostatek zinku může vést k vypadávání vlasů a špatnému hojení ran na pokožce hlavy. Do jídelníčku zařaďte maso, drůbež, ryby, mořské plody, ořechy a semena, stejně jako celozrnné výrobky a mléčné výrobky (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557737/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat