Schopnost reprodukce ovlivňuje i cvičební rutina

Pravidelné cvičení prospívá, ale ne vždycky a za všech okolností. Pokud si do těla intenzivně dáváte více než pět hodin týdně, naděje na početí se mohou rozplynout jako pára nad hrncem.

Sport je koníčkem, relaxací i lékem. Vždyť zlepšuje náladu, imunitní odolnost, činnost srdce, kvalitu spánku, plicní kapacitu, tělesné křivky i sexuální život. Trávíte cvičením každou volnou chvilku, protože se o tyto výhody nechcete připravit? A uvědomujete si, že si tím můžete podstatně snížit šance na otěhotnění?

Méně je více?

Upozorňuje na to i David Reichman, což je uznávaný americký specialista reprodukční medicíny. „Příliš důsledné a příliš intenzivní cvičení, jako je například jízda na kole nebo běh více než pět hodin týdně, může negativně ovlivnit schopnost přirozeného početí,“ vysvětluje tento expert, který dodává, že to platí pro všechny ženy se zdravou tělesnou hmotností (1). Tím naráží na prokázanou skutečnost, že pro příslušnice něžného pohlaví s nadváhou je častější pohyb prostředkem, který naděje na mateřství naopak zvyšuje (2). Vraťme se ale zpět k tomu, proč vaše tréninkové návyky „na plný plyn“ mohou nadělat víc rozmnožovací škody než užitku.

Haló, tady žluté tělísko!

„Pokud žena intenzivně sportuje několik dní v týdnu, naruší se tím reprodukční úsilí žlutého tělíska, což je dočasný útvar a žláza ve vaječníku vznikající po ovulaci. Toto žluté tělísko produkuje progesteron, tedy hormon pro podporu otěhotnění nezbytný,“ vysvětluje lékař David Reichman. „Ne snad, že byste se sportu musela úplně vyhýbat, ale pokud plánujete mateřství, raději snižte jeho intenzitu i frekvenci,“ radí tento expert. „Místo maratonů a náročného posilování můžete vyzkoušet klidnější lekce jógy, neboť tato aktivita reprodukční zdraví všeobecně zlepšuje,“ uzavírá David Reichman, jehož tvrzení vychází i z poznatků odborných studií (3). Jaký teď bude váš cvičební harmonogram?

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/are-workouts-soulcycle-affecting-fertility-getting-pregnant/, (2) www.nyheter.ntnu.no/en/category/content-types/news/hard-workouts-reduced-fertility, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3733210/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat