Delší víkendový spánek si odnese zdraví

Co si člověk odpírá v průběhu pracovního týdne, to si rád vynahrazuje o víkendu. Pokud jde ale o spánek, jeho režim by měl zůstávat vždy stejný, jinak trpí střevní mikrobiom a s ním i celkové zdraví.

Známe to asi všichni. Přes týden musíme brzy vstávat, takže když konečně přijde víkend, budík si blaženě vypneme s pocitem, že si můžeme přispat. No není to skvělé? Vlastně ani ne, tedy alespoň ze zdravotního hlediska.

Vybočení ze zajeté rutiny se nevyplácí

Dobrý sluha, ale zlý pán? To neplatí jen pro oheň, ale i spánek. Ten je pro špičkovou fyzickou i duševní kondici velmi přínosný, ale pouze tehdy, když je dlouhý tak akorát a jeho délka zůstává stále stejná, a to bez ohledu na den v týdnu. Proč se to slastné víkendové přispávání ani trochu nedoporučuje? Poznatky nedávné britské studie informují o tom, že i devadesátiminutový rozdíl oproti běžnému týdennímu spánkovému režimu výrazně narušuje složení střevního mikrobiomu (1).

Stereotyp? Ten je k užitku!

„Toto je vůbec první výzkum, který prokázal, že i malé spánkové rozdíly v průběhu týdne mají velký vliv na střevní bakteriální druhy a jejich prosperitu,“ vysvětluje jeho hlavní autorka, kterou je britská vědecká výzkumnice Wendy Hall (2). Ta do své studie zahrnula tisíc dobrovolníků, kteří absolvovali důkladné lékařské testy. Na jejich základě vyšlo najevo, že respondenti s nepravidelným nočním odpočinkovým režimem mají ve střevech jisté škodlivé bakterie zvyšující riziko obezity, zánětů a kardiovaskulárních potíží.

Ranní ptáče dál doskáče

„Udržování každodenních pravidelných spánkových vzorců je snadno nastavitelný způsob života, který je dostupný pro všechny, přičemž může prostřednictvím harmonického střevního mikrobiomu příznivě ovlivnit celkové zdraví,“ upozorňuje jmenovaná vědkyně Wendy Hall. Tak ten budík raději nevypínejte ani o víkendech, vidíte pak ty následky, které sobotní a nedělní přispávání přináší…

Zdroje: (1) www.kcl.ac.uk/news/irregular-sleep-patterns-harmful-gut-bacteria, (2) www.nypost.com/2023/08/02/sleeping-in-on-the-weekend-could-be-bad-for-your-health/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat