Chůze po pláži je dvojnásob prospěšná

Nemusíme vycestovat do zahraničí, písčité pláže máme i v Česku. A hodně krásné! Nechystáte se na nějakou? Pokud ano, střihněte si tam delší procházku. Budete štíhlejší a navíc zatočíte se záněty i bolestí!

Chůze nabízí nespočet parádních zdravotních výhod, proto nám odborníci neustále kladou na srdce, abychom na procházky vyráželi co možná nejčastěji. Ale kam vlastně? Tak jistě, že není terén jako terén. Pokud chcete špacír povýšit na ještě prospěšnější úroveň, namiřte si to k nejbližšímu písku.

Dvakrát tak náročné, dvakrát tak efektivní

Není to jen slunce, kvůli kterému se tak trochu zapotíte. Písek klade větší odpor, tudíž si každý krok vyžádá i větší úsilí. Také z vědeckých výzkumů vyplývá, že chůze po písku je energeticky dvakrát až třikrát náročnější než po trávě, betonu, běžeckém pásu či jiném povrchu (1). Tělo proto musí pracovat mnohem tvrději, čímž spálí i více kalorií a nežádoucích tukových zásob.

Ukázkové držení těla

Že má moderní populace potíže se zády, za což může práce u počítače i nepřirozené hrbení při používání mobilních telefonů, to není žádná novinka. I na tyto následky je však písčitý terén jako dělaný! Vzhledem k tomu, že jeho měkkost, proměnlivost a nestabilita hodně prověřuje rovnováhu, celkově zlepšuje a posiluje držení těla. To je také důvod, proč se tato aktivita doporučuje lidem po mrtvici i těm, co mají trable s bolavým pohybovým aparátem (2).

Uzemněte zánět, bude od něj klid

Pokud jste nikdy neslyšeli o uzemnění, je to prastará praxe, při níž se člověk doslova spojuje se zemí. Toho lze dosáhnout tak, že položíte ruce na strom, anebo v tomto případě zaboříte bosé nohy a prsty do písku. Není to jen meditační a nesmírně uklidňující, ale i léčivé. Takovéto uzemnění má dle názoru vědců a poznatků jejich studií schopnost snížit zánět, urychlit hojení ran a dokonce i utlumit bolest různého původu (3). Tak boty dolů a jde se na to!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7712869/, (2) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36689361/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat