Důležitost kvalitního spánku pro dané věkové skupiny

12.08.2023 | Zdraví

Spánek je je důležitý nejen pro regeneraci fyzických a duševních sil, ale pro naše celkové zdraví. Během spánku naše tělo a mysl nabírají energii, obnovují se a připravují se na výzvy nadcházejícího dne. Bez kvalitního odpočinku většina lidí není schopná fungovat a není tolik produktivní.

Množství potřebného spánku se však může u jednotlivých osob a v různých věkových skupinách výrazně lišit. V tomto článku se budeme zabývat důležitostí kvalitního spánku a zmíníme také jednotlivé věkové skupiny. (1)

Úloha spánku pro zdraví

Spánek hraje klíčovou roli v různých tělesných funkcích, včetně paměti, imunitního systému, produkce hormonů a obnovy buněk. Dostatek spánku je nezbytný pro fyzické i duševní zdraví a může mít zásadní vliv na naše kognitivní schopnosti, emoční pohodu a celkovou kvalitu života. (2)

Doporučené hodiny spánku podle věku

Novorozenci potřebují nejvíce spánku, a to 14 až 17 hodin denně. Jejich spánek je často roztříštěný, s krátkými úseky spánku během dne i noci. Kojenci (4–⁠11 měsíců) obvykle potřebují přibližně 12 až 15 hodin spánku denně. Mohou si začít vytvářet pravidelnější spánkový režim s delším nočním spánkem. Batolata (1–⁠2 roky) potřebují denně spát přibližně 11 až 14 hodin. To může zahrnovat jeden dlouhý spánek nebo dva kratší spánky během dne. (3)

Předškoláci (3–⁠5 let) potřebují 10 až 13 hodin spánku za noc. Většina dětí v této věkové skupině přestává pravidelně podřimovat během dne. Děti školního věku (6–⁠13 let) potřebují 9 až 11 hodin nočního spánku. Pro tuto věkovou skupinu je zásadní zavést důsledný spánkový režim. (4)

Teenageři (14–⁠17 let) stále potřebují 8 až 10 hodin spánku, ale jejich přirozený rytmus se může změnit, což vede k pozdějšímu uléhání. Mladí dospělí (18–⁠25 let) potřebují 7 až 9 hodin spánku, ale jejich spánkový režim mohou ovlivnit faktory životního stylu, jako jsou studijní nároky a společenské aktivity. (5)

Dospělí (26–⁠64 let) potřebují pro optimální fungování a pohodu 7 až 9 hodin spánku za noc. Starší dospělí (65 a více let) mohou zjistit, že se jejich spánkový režim mění a že potřebují o něco méně hodin spánku, přibližně 7 až 8 hodin za noc. (6)

Kvalita nad kvantitou

Doporučené hodiny spánku jsou sice základním vodítkem, ale stejně důležitá je i kvalita. Dosažení klidného a regeneračního spánku zahrnuje dodržování konzistentního spánkového režimu, vytvoření příjemného prostředí pro spánek a dodržování správných spánkových návyků. (7)

Tipy pro lepší spánek

Dodržujte pravidelný spánkový režim, a to i o víkendech. Vytvořte si pohodlné a relaxační prostředí pro spánek s minimem hluku a světla. Omezte čas strávený u obrazovky před spaním, protože modré světlo z elektronických zařízení může narušovat spánek. Vyhněte se velkým jídlům, kofeinu a alkoholu v době před spaním. Zařaďte relaxační techniky, jako je hluboké dýchání nebo meditace, které pomáhají zklidnit mysl před spaním. Pravidelně se věnujte fyzické aktivitě, ale vyhněte se intenzivnímu cvičení před spaním. (8)

Zdroje: (1,8) Názor autora, (2-7,9) https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat