Těstoviny je třeba do zdravého jídelníčku pečlivě vybírat

04.08.2023 | Zdraví

Těstoviny jsou oblíbeným a všestranným pokrmem, na kterém si pochutnávají lidé po celém světě. V tomto článku vám poskytneme cenné rady pro výběr zdravých druhů těstovin, které přispějí k vaší celkové pohodě.

Ačkoli mají pověst nezdravého jídla s vysokým obsahem sacharidů, existuje mnoho způsobů, jak si vybrat zdravější varianty, které se hodí do vyváženého jídelníčku. Pokud budete dbát na přísady, způsoby zpracování a velikost porcí, můžete si těstoviny vychutnat jako součást výživného a chutného jídla. (1)

Vybírejte celozrnné těstoviny

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak učinit těstoviny zdravějšími, je výběr celozrnných variant. Celozrnné těstoviny jsou vyrobeny z celého zrna, které si zachovává otruby, klíček a endosperm, což poskytuje vyšší obsah vlákniny, základních živin a pomalejší uvolňování energie. V obchodě hledejte těstoviny označené jako "celozrnné“, abyste měli jistotu, že získáte co nejvíce nutričních výhod. (2)

Zjistěte, zda jsou k dispozici alternativy bohaté na bílkoviny

Tradiční těstoviny se často vyrábějí z rafinované mouky, která postrádá dostatek bílkovin. Chcete-li zvýšit obsah bílkovin v těstovinách, vyberte si druhy vyrobené z luštěnin, například z cizrny, čočky nebo černých fazolí. Tyto alternativy mají nejen vyšší obsah proteinů, ale jsou také bezlepkové, takže jsou vhodné i pro osoby s citlivostí na lepek. (3)

Pozor na přidané složky

Při výběru těstovin si pečlivě přečtěte seznam přísad. Vyhněte se variantám, které obsahují přidané cukry, konzervační látky nebo umělé přísady. Vybírejte těstoviny s minimem ingrediencí, nejlépe pouze z mouky, vody a vajec. (4)

Zvažte tvary těstovin

Na tvaru těstovin tolik nezáleží, můžete si vybrat takové, jaké máte rádi a experimentovat s různými druhy. Jen je vařte vždy odděleně, abyste zamezili jejich rozvaření nebo nedovaření a opravdu si mohly jídlo vychutnat.(5)

 

Dávejte pozor na velikost porcí

Kontrola velikosti porcí je klíčem k tomu, abyste si těstoviny mohli vychutnat jako součást zdravého jídla. Dodržujte doporučenou velikost porce, obvykle kolem 100 gramů sušených těstovin na osobu. Těstoviny kombinujte s velkým množstvím zeleniny a kvalitních bílkovin, abyste vytvořili vyvážené a syté jídlo. (6)

Vařte s rozvahou

Chcete-li zachovat výživovou hodnotu těstovin, vařte je al dente, což znamená, že jsou pevné na skus. Převaření těstovin může způsobit jejich kašovitost a vyšší glykemický index, který může ovlivnit hladinu cukru v krvi. (7)

Párování s omáčkami bohatými na živiny

Omáčka, kterou si vyberete k těstovinám, může významně ovlivnit jejich výživovou hodnotu. Volte domácí nebo v obchodě zakoupené omáčky vyrobené z čerstvých surovin, kvalitních bílkovin a různých druhů zeleniny. Vyhněte se těžkým smetanovým omáčkám a zvolte raději omáčky na bázi rajčat nebo pesta, které jsou zdravější variantou. (8)

Zdroje: (1,4,5) Názor autora, (2,3,6-8) www.outsideonline.com/health/nutrition/you-should-definitely-be-eating-pasta/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat