Aby slunce pokožku tak neničilo

13.08.2023 | Zdraví

Hřejivé sluneční paprsky mohou být lákavé, ale dlouhodobé vystavení ultrafialovému záření může mít na naši pokožku škodlivé účinky. Spálení, předčasné stárnutí a zvýšené riziko rakoviny kůže jsou jen některá z rizik spojených s nadměrným sluněním. Díky správným opatřením a ochraně před sluncem si však můžete užívat pobytu venku a zároveň si zachovat zdravou a zářivou pokožku. Jak se správně před sluncem chránit?

Opalovací krém a pobyt na slunci

Opalovací krém je důležitým nástrojem ve vašem arzenálu ochrany před sluncem. Vyberte si takový, který má dostatečný ochranný faktor SPF. Nanášejte jej vydatně na veškerou odhalenou pokožku alespoň 15 až 30 minut před tím, než vyrazíte ven, aby se mohl řádně vstřebat do vaší pokožky. Opětovně se natírejte každé dvě hodiny nebo častěji, pokud plavete nebo se hodně potíte. Nezapomeňte pokrýt často přehlížené oblasti, jako jsou uši, rty a zadní část krku. (1)

Sluneční paprsky jsou nejsilnější mezi 10.00 a 16.00. Pokud je to možné, omezte v těchto hodinách pobyt na slunci a při pobytu venku vyhledávejte stín. Stromy, slunečníky a ochranné oblečení mohou poskytnout ochranu před intenzivními slunečními paprsky. (2)

Vhodné oblečení a sluneční brýle

Účinným způsobem, jak chránit pokožku před sluncem, může být zakrytí oděvem. Volte pevně tkané, lehké látky, které zakrývají paže a nohy. Košile s dlouhými rukávy, klobouky se širokou krempou a sluneční brýle a podobné doplňky vás budou pečlivě chránit před slunečními paprsky. (3)

Sluneční brýle s UV ochranou jsou více než jen módní záležitostí. Chrání vaše oči před škodlivým UV zářením, které může přispívat ke vzniku šedého zákalu a dalších očních problémů. Vyhledávejte sluneční brýle s označením 100% UV ochrana a pravidelně je noste, zejména na ostrém slunci. (4)

Vlasová pokožka je v souvislosti s ochranou před sluncem často opomíjenou oblastí. Pokud máte řídnoucí vlasy, nebo trávíte delší dobu venku, zvažte nošení klobouku se širokou krempou nebo používání opalovacího spreje na pokožku hlavy, který ji ochrání před spálením. (5)

Zůstaňte hydratovaní

Správná hydratace je nezbytná pro udržení zdravé pokožky, zejména v horkém počasí. Během dne pijte hodně vody, abyste si udrželi hydratovanou pokožku a zabránili jejímu vysušování a náchylnosti k poškození sluncem. Dostatek vody je také velmi důležitý pro zdravé tělo. (6)

Zdroje: (1-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7759112/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat