Kde se vzalo 10 000 kroků denně

05.08.2023 | Zdraví

V rámci snahy o zdravější životní styl se výzva chodit 10 000 kroků stala velmi populární. Chůze, jedna z nejdostupnějších a nejpřirozenějších forem pohybu a má prokazatelně řadu zdravotních přínosů. Tato výzva vybízí lidi, aby každý den udělali 10 000 kroků, což může pro někoho být hodně a pro jiného docela málo. Kde se toto číslo vzalo a proč chodit 10 000 kroků denně?

Historie 10 000 kroků denně

Koncept 10 000 kroků má své kořeny v Japonsku v 60. letech 20. století. Dr. Yoshiro Hatano, japonský výzkumník, byl znepokojen rostoucí mírou obezity a s ní spojenými zdravotními problémy. V rámci boje proti této civilizační chorobě vypočítal, že chůzí 10 000 kroků denně lze spálit významné množství denního kalorického příjmu a udržovat si tak zdravou tělesnou hmotnost. (1)

Tato jednoduchá myšlenka se brzy ujala a stala se celosvětovým fenoménem, který inspiroval lidi po celém světě k dosažení většího počtu kroků a zdravé fyzické aktivitě. Počet kroků si v dnešní době lze měřit například prostřednictvím aplikací v telefonu, chytrých hodinek nebo fitness náramku. (2)

Zdravotní přínosy

Dostatečná chůze může přispět ke spalování kalorií a pomoci při regulaci hmotnosti. Pravidelná fyzická aktivita v kombinaci s vyváženou stravou může vést k trvalému snížení nebo udržení hmotnosti. Je krásné, že něco tak jednoduchého nám může pomoci k redukci hmotnosti a není potřeba žádných složitých tréninkových plánů a striktních jídelníčků. (3)

Chůze je aerobní cvičení s nízkou zátěží, které může zlepšit kardiovaskulární zdraví. Pomáhá snižovat krevní tlak, snižovat hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc uvolňuje endorfiny, které jsou známé jako hormony štěstí. Chůze tak může zlepšit náladu, snížit stres, úzkost i příznaky deprese. (4)

Tento pohyb pomáhá udržovat hustotu kostí a snižuje riziko osteoporózy. Pomáhá také udržovat klouby pružné a promazané, což může snížit riziko vzniku artritidy. V neposlední řadě je dobré zmínit, že se lépe vyspíte. Taková večerní procházka dělá s kvalitou spánku divy. (5)

Zařazení 10 000 kroků do každodenního režimu

Začlenění 10 000 kroků do každodenní rutiny nemusí být tak náročný úkol. K zajištění optimálního počtu kroků lze využívat například krokoměr. Pokud do něj nechcete investovat, pořiďte si alespoň aplikaci v telefonu pro sledování počtu kroků. Sledování vašeho pokroku může sloužit jako motivace k dosažení denního cíle. (6)

 

Pokud máte problém zařadit dostatek chůze do vašeho pravidelného režimu, začněte chůzi přímo vyhledávat. Vždy, když je to možné, volte schody místo výtahu nebo eskalátorů. Například když někam jedete autem, zaparkujte ho dále od cíle. Bez nějaké výraznější námahy vám bude počet kroků narůstat. (7)

Pokud se vám zdá chůze najednou náročná, rozdělte si ji na menší úseky během dne. Krátké procházky podnikejte během přestávek v práci nebo si zajděte na večerní procházku. Přizvěte si na každodenní procházky kamaráda, který vás bude doprovázet. Při přátelském rozhovoru vám ani nebude připadat, že podnikáte sportovní aktivitu. (8)

Zdroje: (1-3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197470/, (4,5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015672/, (6-8) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat