Péče o rty vysušené sluncem

14.08.2023 | Zdraví

Suché počasí, poškození sluncem i časté olizování jsou jen některé z důvodů, proč jsou vaše rty popraskané. Čím je zahojíte? Dermatologové doporučují vzdát se rtěnek a neolizovat kovové předměty!

Au, to bolí! Jsou vaše rty jako v jednom ohni? Brní, pálí, olupují se? V první řadě se vyvarujte dráždivých látek v balzámech. Suchým a podrážděným rtům neprospívá cokoli s obsahem máty (mentolu), eukalyptu a kafru. Spíš upřednostněte ricinový olej, ceramidy, minerální oleje, bambucké máslo a složky chránící před sluncem, jako je oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý. Vhodná je i bílá vazelína. (Mast těsní ve vodě déle než vosky nebo oleje.)

Nevycházejte bez ochranného faktoru

Nedráždivý balzám aplikujte několikrát denně a před spaním. Pro ochranu suchých, popraskaných rtů před sluncem preferujte balzámy se slunečním faktorem minimálně s SPF 30. Během pobytu venku jím rty přetírejte každé dvě hodiny. Zároveň pijte hodně vody, přestaňte se olizovat a kousat, to problém může ještě víc zhoršit. (Jak se sliny odpařují, rty jsou sušší a sušší.)

Dočasně se vzdejte rtěnky

Pokud nosíte matnou nebo dlouhotrvající rtěnku, vězte, že má vysušující účinek. Přes léto ji spíš nepoužívejte, lepší volbou je lesk na rty. Sice nepůsobí nějak extra hydratačně, ale na druhou stranu rtům neublíží.

Držte se dál od kovových předmětů

Kancelářské sponky, tužky a další předměty každodenní potřeby vyrobené z kovu už tak citlivým rtům zasadí poslední ránu. Pokuste se zabránit zlozvyku a nevkládejte je do úst.

Zvlhčujte vzduch

Zvlhčovač vzduchu ve vaší ložnici může být nesmírně užitečný, zvláště pokud v noci dýcháte ústy. Zvlhčovače navíc slouží jako prevence proti onemocněním, která vznikají následkem dýchání příliš suchého vzduchu.

Vyzkoušejte domácí masku

Živiny a hydratace v jednom? Sáhněte do domácích zásob a smíchejte trochu tvarohu s pár kapkami medu, olivového oleje nebo avokáda. Masku nechte působit zhruba 15 minut a po uplynutí této doby ji smyjte. Opakujte do zlepšení stavu.

Kdy navštívit dermatologa?

Dodržováním výše uvedených tipů dermatologů byste měli zaznamenat zlepšení zhruba za dva až tři týdny. Pokud se tak nestane, navštivte dermatologa. Za vašimi popraskanými a suchými rty pravděpodobně stojí něco jiného než slunce, kupříkladu alergická reakce nebo kvasinková infekce.

Ve hře je ovšem i aktinická cheilitida, což je vlastně zánět rtů způsobený dlouhodobým slunečním zářením. Jelikož vzniká v důsledku dlouhodobého působení UVB záření při opalování, opět se doporučuje vyhnout se pobytu na slunci a zvýšit příjem komplexu vitaminů skupiny B (zejména B2, B6, PP).

Zdroje: www.health.com/condition/skin-conditions/sunburned-lips






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat