Cvičení je účinné v boji s chronickou depresí

Špatná nálada vždy nemusí znamenat reálnou depresi. Symptomy obojího ale zmírňuje cvičení, a to po pouhých dvaceti minutách. Dočkáme se někdy toho, že ho místo léků budou psychologové a psychiatři předepisovat ve velkém?

Z deprese, tedy té skutečné a opravdové, se stal rozšířený globální problém. Podle Světové zdravotnické organizace jí trpí minimálně 280 milionů lidí, přičemž je dvakrát tak častější u žen (1). Existuje mnoho přístupů k její léčbě. Některé upřednostňují přirozená řešení v rámci sociálních vztahů, v nichž depresivní jedinec žije, jiné zdůrazňují nutnost odborné pomoci (2). Ve vědecké sféře se ale hovoří i o tom, že tuto poruchu psychiky lze také úspěšně rozcvičit.

Místo psychiatra pohyb?

Podle nedávné studie zveřejněné v magazínu JAMA Network Open mohou krátké dávky cvičení dost podstatně snížit symptomy chronické deprese (3). Jak moc krátké? Výzkum, který sledoval více než 4 000 dospělých Irů s průměrným věkem 61 let, a to po dobu deseti let, odhalil, že u těch, kteří se nějaké fyzické aktivitě věnovali alespoň 20 minut pětkrát týdně, se příznaky této poruchy zlepšily až o 16 procent. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, kteří vůbec necvičili. Ačkoli se už nějakou dobu ví, že pohyb je pro psychické zdraví velkým přínosem, podle autorů této studie jde o vůbec první průzkum, který dokázal stanovat přesné časové dávkování. Ještě pořád nevěříte tomu, že by trocha potu rozptýlila chmurné myšlenky?

Sport versus léky

Poznatky studie z letošního února, o kterých informuje odborný časopis British Journal of Sports Medicine, naznačují, že pravidelné cvičení může být při léčbě duševních chorob, a to samozřejmě včetně deprese, mnohem účinnější než léky (4). Navzdory těmto nadějným důkazům sport ještě nebyl široce přijat jako léčebný prostředek první volby, stěžují si odborníci (5). Tak snad se to ke spokojenosti všech brzy změní.

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Deprese, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807113?resultClick=3, (4) www.bjsm.bmj.com/content/early/2023/07/11/bjsports-2022-106195, (5) www.nypost.com/2023/07/10/exercise-is-effective-for-battling-chronic-depression-study/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat