Příznaky a zmírnění potravinových alergií

Potravinové alergie jsou nemoci imunitního systému, které se staly vážným zdravotním problémem. Navzdory riziku závažných alergických reakcí, a dokonce smrti neexistuje v současnosti žádný lék na potravinové alergie. Lze je zvládnout pouze vyhýbáním se alergenu nebo zmírněním příznaků.

Potravinové alergie se skládají z reakcí imunitního systému na nepříjemná jídla. Tělo vycítí, že bílkovina v určité potravině může být škodlivá a spustí reakci imunitního systému, produkující histamin, aby se chránil. Tělo si to „pamatuje“, a když se tato potravina znovu dostane do těla, snáze se spustí histaminová reakce.

Co je potravinová alergie a intolerance

Diagnostika potravinových alergií může být problematická, protože nealergické potravinové reakce, jako je potravinová intolerance, se často zaměňují. Intolerance odvozená z imunologického mechanismu se označuje jako potravinová alergie a neimunologická forma se nazývá potravinová intolerance.

Běžné potravinové alergie

I když jakákoli potravina může vyvolat reakci, relativně málo potravin je odpovědných za velkou většinu významných alergických reakcí vyvolaných potravinami. Většinu potravinových alergií způsobuje kravské mléko, vejce, sója, pšenice, arašídy, ořechy, ryby a korýši.

V současné době nejsou k dispozici žádné terapie, které by zabránily nebo plně léčily potravinové alergie. Léčba potravinových alergií spočívá v tom, že se vyvarujete požití odpovědného alergenu a budete vědět, co dělat, pokud dojde k nezamýšlenému požití.

Následující přírodní léčba potravinových alergií vám pomůže vyrovnat se s příznaky potravinové alergie a zmírnit je.

GAPS Dieta

GAPS dieta je plán jídla, který je navržen tak, aby opravoval střevní stěnu, posiloval imunitní systém, zastavil toxické přetížení a zabránil toxinům vstupovat do krevního řečiště. Běžně se používá k léčbě autoimunitních onemocnění.

Dieta se zaměřuje na odstranění potravin, které jsou obtížně stravitelné a poškozující střevní flóru, a jejich nahrazení potravinami bohatými na živiny, aby se střevní výstelka dala šanci uzdravit a utěsnit.

Trávicí enzymy

Neúplné trávení potravinových bílkovin může být spojeno s potravinovými alergiemi a může způsobit gastrointestinální příznaky. Užívání trávicích enzymů s jídlem může pomoci trávicímu systému plně rozložit částice potravy a slouží jako životně důležitý lék na potravinovou alergii.

Probiotika

Probiotické doplňky posilují imunitní funkce a snižují riziko vzniku potravinových alergií. Probiotika mohou posílit imunitní obranu střeva. Probiotická léčba navíc stimuluje dozrávání imunitního systému, protože kojenci, kterým byla podávána probiotika, mají zvýšenou odolnost vůči respiračním infekcím a zlepšenou protilátkovou odpověď vakcíny.

Vitamin B5

Vitamin B5 podporuje funkci nadledvin a může pomoci s kontrolou příznaků potravinové alergie. Je důležitý pro udržení zdravého trávicího traktu a posílení imunitních funkcí.

L-glutamin

L-glutamin je nejhojnější aminokyselina v krevním řečišti a může pomoci opravit netěsnou střevní stěnu a posílit imunitu. Výzkumy ukazují, že netěsné střevo neboli propustnost střev pravděpodobně způsobí různé patologie, včetně alergií. Sloučeniny, jako je glutamin, mají potenciál zánětům a oxidačnímu stresu předcházet a zmírňovat je.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482187/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat