Klíč ke zpomalení procesu stárnutí

Většina lidí se na koloběh života dívá jako na nevyhnutelný, a i když je pravda, že nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit proces stárnutí. Můžete změnit rychlost stárnutí tím, že budete dělat správné věci.

Máme špatnou představu o tom, co je stárnutí. Máme tendenci si myslet, že je to jen přirozený proces, se kterým nemůžeme nic dělat, ale ukázalo se, že to není pravda – stárnutí máme ve vlastních rukou. Je řízeno tím, jak žijeme a co jíme.

Dovolte si být hladový

Půst podporuje cestu dlouhověkosti… Nejezte tři velká jídla denně a mezitím svačinu. Rozhodně si dovolte zažít pocit hladu.

Pohyb, pohyb, pohyb

Neseďte celý den na židli. Pokud můžete, choďte na procházky, a ještě lépe dělejte HIIT. Možná si najděte nový sport, který budete chtít hrát znovu a znovu, třeba s přáteli.

Dostatek spánku

Spánek ovlivňuje všechny aspekty zdraví a má obrovský vliv na stárnutí. Je to životně důležité. Spěte alespoň sedm hodin v noci. To platí zejména pro lidi ve věku 50 a více let. 

Klidný duševní postoj

Součástí toho je mít v životě cíl. Druhým je mít kolem sebe partnera nebo přátele a rodinu, kteří jsou starostliví a milující. To určitě sníží množství stresu. Pomůže vám to spát a každý den bude také mnohem příjemnější. Chronický stres je totiž skutečným problémem při stárnutí.

Zaměřte se na konzumaci správných potravin

Odstraňte ze stravy to špatné a zaměřte se na výživná jídla. Udržování hladiny cukru v krvi na stabilní úrovni, ne příliš vysoké, je jednoznačně důležité, proto jezte potraviny, které podporují zdravou hladinu cukru v krvi. Vyhněte se také nadměrnému tělesnému tuku. 

Jaká je dieta dlouhověkosti?

Konzumujte komplexní sacharidy.

Zaměřte se na rostlinné a rybí bílkoviny.

Zdravé tuky by měly tvořit 30 % kalorií.

Doporučuje se přerušovaný půst, ideálně po dobu 12 až 13 hodin.

Konzumujte špičkové potraviny proti stárnutí, jako je olivový olej, hroznové víno, káva, a další potraviny s vysokým obsahem antioxidantů.

Dopřejte si denní dávku vlákniny.

Omezte konzumaci červeného masa a zpracovaného masa.

Vyhýbejte se potravinám s přidaným cukrem a celkově omezte příjem cukru.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2379108/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat