Příčiny neustálé únavy

29.07.2023 | Zdraví

Patříte mezi lidi, kteří jsou stále unavení a nevědí proč? Probudíte se vyčerpaní, silou vůle zvládnete celý den a pak padnete na polštář připraveni to zítra zopakovat. Není divu, že se pocit neustálého vyčerpání může podepsat na vašem fyzickém i duševním zdraví. Jak se těmto stavům vyhnout a normálně fungovat?

Příčiny únavy

Dobrou zprávou je, že existuje několik příčin extrémní únavy – včetně faktorů životního stylu, fyzických a duševních zdravotních potíží. Příčiny se tak dají poměrně dobře rozpoznat a dá se proti nim bojovat. (1)

Prvním krokem k pochopení toho, proč jste stále unavení, je položit si otázku: Co vlastně dělám? Mnoho lidí je tak zaneprázdněných, že vynechávají jídlo, nemají dostatek spánku nebo se spoléhají na stimulanty, které je udržují v chodu. Příliš mnoho práce a nedostatek volna na odpočinek mohou být hlavním faktorem, který přispívá k nedostatku energie. Kromě toho může k únavě vést i přecpávání se zpracovanými, sladkými nebo vysokotučnými potravinami. Příliš tvrdý, nebo naopak příliš lehký trénink v posilovně, může také způsobit únavu. (2)

Dalším důležitým faktorem je vaše fyzické zdraví. Řešíte nějaké chronické onemocnění nebo jste nedávno začali užívat nové léky? Váš celkový zdravotní stav může ovlivnit úroveň vaší energie, proto je důležité znát vaši anamnézu. Například lidé s anémií mohou pociťovat extrémní únavu v důsledku nedostatku červených krvinek. Za únavu mohou být zodpovědné i další tělesné potíže, jako je cukrovka.  Pokud si nejste jisti, jestli za vaši neustálou únavu může nějaká nemoc, raději se zeptejte svého lékaře. (3)

Jak si správně odpočinout?

Zaprvé je důležité stanovit si správný spánkový režim. Zavedení pravidelného času spánku a vstávání vám pomůže vytvořit rutinu, která může být velmi prospěšná. Vyčlenění času na odpočinek je pro každodenní fungování klíčové. (4)

Dále je důležité vytvořit pohodlné prostředí pro spánek. Zajistěte, aby vaše ložnice přispívala k dobrému spánku, aby v ní byla nastavena příjemná teplota a v místnosti byla tma, která vám pomůže rychleji usnout. Kromě toho zvažte investici do pohodlné matrace a polštářů, které pomohou zajistit maximální pohodlí při spánku. (5)

V neposlední řadě je důležité omezit hluk a čas strávený u obrazovky před spaním. Sledování televize nebo scrollování v telefonu může ztížit relaxaci před spaním. Kromě toho může váš spánek rušit hluk z jiných místností nebo zvenčí. Chcete-li omezit rušivé vlivy, zvažte použití špuntů do uší, nebo si nechte místnost odhlučnit. (6)

Zdroje: (1-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579431/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat