Naučit děti zdravým návykům je nezbytné již v raném věku

28.07.2023 | Zdraví

Naučit děti zdravému životnímu stylu je jedním z nejlepších darů, které jim jako rodiče můžete dát. Zdravé návyky získané v dětství jim pravděpodobně zůstanou i v dospělosti. Pokud chcete, aby z vašich dětí vyrostli zdraví a aktivní dospělí, je nezbytné naučit je zdravým návykům již v raném věku. Jak správně na to?

Péče o zdraví

Jako dospělí musíme být vzorem chování, které chceme, aby naše děti následovaly. Pokud chcete, aby se vaše děti správně rozhodovaly, musíte dělat totéž. Sami se rozhodujte zdravě žít, například jezte výživné potraviny, pravidelně cvičte, vyhýbejte se nezdravým potravinám a choďte na pravidelné lékařské prohlídky. (1)

Důležitou součástí včasného vštípení zdravých návyků je přimět děti k pohybu. Procházky venku, hry v parku a účast na organizovaných sportovních akcích jsou jen některé ze způsobů, jak můžete své děti povzbudit k aktivitě. Pokud nemáte čas nebo prostředky na sportování, můžete vždy naplánovat rodinné herní večery nebo si v parku zaházet s míčem. (2)

Učte své děti, jak je důležitá vyvážená strava, a povzbuzujte je, aby jedly různé druhy ovoce a zeleniny a také potraviny bohaté na bílkoviny, celozrnné výrobky a mléčné výrobky. Dbejte na dostatek výživných svačin a omezte zpracované a sladké potraviny. (3)

Povzbuzujte ke zdravému životnímu stylu

Každý den si vyhraďte čas na rozhovor s dětmi o tématech souvisejících se zdravím. Vysvětlete jim, proč je důležité pravidelně si čistit zuby a používat zubní nit, jaké jsou výhody mytí rukou a jaká jsou nebezpečí užívání drog a alkoholu. Dejte dětem najevo, že je v pořádku se ptát a diskutovat o všech tématech týkajících se zdraví. (4)

Najděte aktivity, které vaše děti baví, a snažte se jim věnovat pravidelně. Přidejte se ke sportovnímu týmu, přihlaste se do tanečního kurzu nebo si vymyslete rodinnou hru na zahradě. Pusťte jim třeba oblíbenou hudbu a nechte je tančit v obývacím pokoji. (5)

Ujistěte se, že jste dítěti zvedli náladu tím, že ho povzbudíte a pochválíte jeho snahu. Nezaměřujte se na výsledek jejich pohybových aktivit, místo toho oceňte, jak moc se snažily a jakého pokroku dosáhly. (6)

Buďte kreativní a podívejte na prostor, který máte k dispozici. Malý dvorek, příjezdovou cestu nebo obývák můžete proměnit v překážkovou dráhu, basketbalové hřiště nebo cokoli jiného. Pokud nemáte venkovní prostor, můžete využít vlastní obývací pokoj a vytvořit vnitřní prostor pro hry nebo překážkovou dráhu. (7)

Zdroje: (1-4) www.cchwyo.org/news/2021/july/tips-for-teaching-kids-healthy-habits/, (5-7) www.childdevelopmentinfo.com/child-activities/10-tips-to-teach-kids-to-love-exercise/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat