Když se vás stres drží zuby nehty

15.08.2023 | Zdraví

Stres je běžný pocit, který pravidelně postihuje téměř každého. Je to přirozená reakce vašeho těla na život a může mít jak pozitivní, tak negativní důsledky. Stres může být způsoben různými faktory, dobrými i špatnými. Jak stresu předcházet a na co si dát pozor?

Pozor na stres

Nejčastější důvody, proč lidé zažívají stres, se týkají práce, rodiny, financí, zdraví a vztahů. Práce se může stát obzvláště stresující, když se snažíte skloubit více rolí nebo když se cítíte zahlceni pracovním vytížením. Stresující může být také rodinný život, zejména pokud jste rodič a snažíte se najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Stresující mohou být také finance, zejména když nastanou těžké časy a vy nevíte, jak zvládnete platit účty. Kromě toho mohou být zdrojem stresu také starosti související se zdravím, obavy z nemoci v rodině. (1)

Stres může mít vliv nejen na vaši duševní a emocionální pohodu, ale může mít také škodlivé fyzické účinky. Když se člověk cítí nadměrně vystresovaný, jeho tělo uvolňuje hormon kortizol, u kterého bylo zjištěno, že přispívá ke zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak a nespavost. (2)

Je důležité naučit se zdravě zvládat stres, abyste předešli jeho negativnímu vlivu na vaše celkové zdraví a pohodu. Cvičení může být skvělým východiskem pro jeho zvládání, protože pomáhá uvolňovat endorfiny a snižovat hladinu kortizolu. Mezi další metody zvládání stresu mohou patřit dechová cvičení, relaxační techniky a rozhovor s někým, kdo dokáže dobře naslouchat. (3)

Prevence stresu

Stresu může být někdy až příliš, takže je důležité, abyste podnikli nezbytné kroky k zajištění vlastní duševní a fyzické pohody. Pokud se stres stane příliš neúnosným, je důležité obrátit se na odborníka, který vám poskytne další rady a pomoc. (4)

Prvním krokem v prevenci stresu je identifikace spouštěčů. Každý člověk reaguje na stres jinak. Je důležité identifikovat faktory, které vedou ke zvýšené úrovni stresu, jako je tlak v zaměstnání, osobní vztahy, finanční potíže nebo zdravotní problémy. Po identifikaci těchto spouštěčů je možné se jim vyhnout nebo je preventivně řešit. (5)

Důležité je také praktikovat návyky zdravého životního stylu. Výživově vyvážená strava, pití velkého množství vody a dostatek spánku jsou nezbytné pro udržení fyzické i duševní pohody. Ke snížení stresu může přispět také to, když budete dělat to, co máte rádi a zapomenete na chvíli na starosti. (6)

Zdroje: (1-6) www.webmd.com/balance/stress-management/stress-management






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat