Překonejte únavový syndrom jednou provždy

Chronický únavový syndrom je vážné, dlouhodobé onemocnění, které může ovlivnit mnoho tělesných systémů. Chronická únava brání postiženým vykonávat obvyklé činnosti a může některé lidi připoutat na lůžka. Máme pro vás čtyři kroky, jak chronický únavový syndrom zvládnout lépe.

Neléčený únavový syndrom může mít za následek napjaté vztahy s přáteli a rodinou. Vina, úzkost a hněv jsou běžné emocionální reakce pro ty, kteří bojují s chronickou únavou. I když termín „chronická únava“ tuto ochromující nemoc dosti popisuje, nevypráví celý příběh. Chronická únava může začít náhle s příznaky podobnými chřipce. Ale na rozdíl od chřipky může trvat celý život (1).

Příznaky chronického únavového syndromu

Kromě hluboké únavy CFS často doprovázejí další vážné příznaky. Může to být například bolest kloubů, která se pohybuje z jednoho místa na druhé, bolest svalů, špatné soustředění, ztráta paměti, zvětšené lymfatické uzliny, bolesti hlavy, zimnice, noční pocení nebo poruchy trávení, jako je syndrom dráždivého tračníku (2).

Pacienti trpící chronickým únavovým syndromem také zažívají významné změny v úrovních podrážděnosti, změn nálad, záchvatů paniky, úzkosti a deprese.  Pokud vám chronický únavový syndrom byl diagnostikován nebo máte podezření, že byste ním mohli trpět, máme pro vás základní kroky, jak příznaky zmírnit nebo úplně odstranit (2).

Odstraňte potravinovou citlivost a alergeny

Jednou z dnešních nejčastějších potravinových přecitlivělostí je nesnášenlivost lepku. Ale i laktózová intolerance, alergie na kasein a intolerance dalších běžných alergenů mohou být základem chronické únavy. Mezi další běžné alergeny patří ořechy, arašídy, mléčné výrobky, sója, měkkýši a kvasnice (3).

Zvyšte příjem vitaminu B

Vitamin B6 pomáhá předcházet a zmírňovat únavu a podporuje zdravý imunitní systém. B6 pomáhá podporovat fungování T-buněk, což jim umožňuje lépe bojovat s infekcemi (3).

Pro účinnou léčbu chronického únavového syndromu jsou vitaminy B nezbytné. Kromě potravin bohatých na vitamin B může pomoci doplněk vitaminu B. Celkově vitaminy B spolupracují na podpoře zdravého fungování metabolismu, produkce hormonů a vitality (3).

Zvyšte příjem draslíku a hořčíku

Pokud máte chronický únavový syndrom, zvažte přidání potravin bohatých na hořčík do svého jídelníčku. Mezi nejlepší zdroje patří: špenát, mangold, dýňová semínka, jogurt a kefír, mandle, černé fazole, avokádo, fíky, hořká čokoláda a banány. Tato lahodná jídla vám mohou pomoci překonat chronickou únavu, jeden z příznaků nedostatku hořčíku, a podpořit zdravou nervovou funkci, zdravou hladinu cukru v krvi, regulaci krevního tlaku a mnoho dalšího. Draslík je zodpovědný za správnou rovnováhu elektrolytů v těle. Mezi potraviny s draslíkem patří avokádo, špenát, sladké brambory, kokosová voda, kefír a jogurt, bílé fazole, banány, sušené meruňky a houby (3).

Nestresujte se a relaxujte

Únavový syndrom může být vysilující jak fyzicky, tak psychicky. Přetrvávající vyčerpání, snížená mozková kognice, chronické bolesti svalů a kloubů, stres, a dokonce pocit viny si vybírají daň na těle i na psychice (3).

Dlouhodobá kontrola stresu a relaxace musí být důležitou součástí k překonání syndromu chronické únavy. I když se to zdá nemožné, je nezbytné, aby se pacienti snažili co nejlépe zvládat stres a odpočívali (3).

„Odpočinek“ znamená víc než jen spánek. Věnujte si jeden den v týdnu, kdy nemáte žádné povinnosti ani závazky a dopřejte si opravdu celodenní odpočinek. To pomáhá bojovat proti stresu, úzkosti a vyčerpání (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787585/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557676/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2766938/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat