Svalová vlákna žen jsou vůči únavě odolnější

Kde jsou ty časy, kdy se na ženy pohlíželo jako na slabší pohlaví, které tomu silnějšímu nemůže v ničem konkurovat. Dnes je to tak, že třeba při sportu dámy své pánské protivníky porážejí zcela běžně. A už se ví, proč!

Přes bouřky, spalující horko a burácející déšť urazila německá cyklistka Fiona Kolbinger na kole takřka 4 tisíce kilometrů a vyhrála tak jeden z nejnáročnějších závodů Transcontinental Race. Podobného úspěchu se dočkala i britská běžkyně Jasmin Paris, která traťový rekord závodu Montane Spine Race překonala o celých 12 hodin, a to navzdory tomu, že v jeho průběhu odsávala mateřské mléko. Nelze nezmínit vítězství další britské běžkyně Katie Wright, která při zdolávání ultramaratonu Riverhead Backyard ReLaps běžela téměř 30 hodin v kuse a ve svém závěsu zanechala hned 40 mužských závodníků. Je to známka toho, že jsou ženy oproti mužům vytrvalejší? A pokud ano, tak proč?

Všechno je to o svalech

„Obecně platí, že ženy mají větší distribuci pomalých svalových vláken, která jsou odolnější vůči únavě a bývají tak pro vytrvalost vhodnější. Jedním z důvodů, proč mohou při maratonech konkurovat mužům a mnohdy je i předčí, je ten, že svalové schopnosti vykazované muži nejsou na ultravytrvalostních závodech tak důležité,“ vysvětluje Nicholas Tiller, což je docent aplikované fyziologie působící na britské univerzitě Sheffield Hallam University. Ten dodává, že pokud jde o fyzickou stránku, neexistují žádné jiné sporty, kde by muži a ženy mohli spolu takto soutěžit (1). Že dámy jako vytrvalostní běžkyně skutečně válí, to potvrzuje i další expertka.

I psychika svede divy!

„Ženy podávají naprosto brilantní výkony i díky tomu, jak se umí vypořádat se svými emocemi,“ myslí si docentka aplikované sportovní psychologie Carla Meijen, jejímž působištěm je londýnská vysoká škola St Mary's University. „Emoce při těchto sportovních akcích převládají, protože trpíte únavou, žízní a nedostatkem spánku, což není jednoduché. Ženy se oproti mužům více soustředí na to, jak přeformulovat to, co cítí, proto se na vytrvalostní závody i více hodí,“ domnívá se tato expertka (2). A co vy, umíte si představit, že byste uběhla maraton? Fyzické a psychické dispozice k tomu podle všeho máte…

Zdroj: (1) www.uaf.edu/news/women-may-have-advantage-in-the-long-run.php, (2) www.researchgate.net/publication/260298020_Challenge_and_threat_states_Meijen






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat