Bezdětné ženy po pětatřicítce pijí více alkoholu

Říkáte si, že máte na dítě ještě čas? Pozor, aby se vám vidina pozdějšího mateřství nevymkla z rukou. Hlavně tedy v souvislosti s alkoholem, ke kterému prý nabádají sociální sítě.

Mateřství se dnes odkládá, což dokazuje průměrný věk prvorodiček, který se nyní pohybuje okolo 29 let. Protože však jde o holý průměr, žádnou výjimkou nejsou ani porody na sklonku čtyřicítky. Jak velký je to problém? Pomineme-li možné těhotenské komplikace, jejichž riziko s pozdějším rodičovstvím narůstá, je tu ještě jedna věc. Bezdětné pětatřicetileté ženy prý více tíhnou k alkoholu, což jim ničí nejen zdraví, ale i šance na samotnou graviditu.

Ach, ten zlatý bezstarostný věk!

Prokázala to studie publikovaná v magazínu Addiction (1). Její nelichotivé závěry sdělují, že bezdětné ženy ve výše zmíněném věku často a nadměrně pijí, čímž se u nich podstatně zvyšuje pravděpodobnost onemocnění jater, neplodnosti, rakoviny ňader i předčasného úmrtí. Američtí experti z Bostonské univerzity to zjistili na základě rozsáhlého průzkumu, do něhož zahrnuli 10 tisíc příslušnic něžného pohlaví.

„Vzhledem k tomu, že v dnešní době stále více žen mateřství oddaluje, jich také stále větší podíl spadá do kategorie s těmi nejvyššími riziky. Očekává se, že se situace v budoucích letech ještě o mnoho zhorší,“ předpovídá ty nejhorší prognózy hlavní autorka tohoto průzkumu, kterou je vědecká výzkumnice a specialistka zdravotního práva Rachel Sayko Adams (2). Proč jen alkohol teď teče takovým nekontrolovatelným proudem? Viníkem jsou prý i sociální sítě – a rozhodně ne malým.

Internet jako ďáblův nástroj?

„Cílený marketing na těchto sociálních platformách pití normalizuje. Sdělení alkoholového průmyslu týkající se konzumace alkoholu pro úlevu od stresu a požitek byly vždy součástí reklamní strategie,“ domnívá se další spoluautorka výše uvedené studie, kterou je profesorka epidemiologie Katherine Keyes.

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16262, (2) www.nypost.com/2023/06/26/childless-women-aged-35-at-highest-risk-of-binge-drinking/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat