Menstruace není tabu v podobě jahodového týdne

Rudá teta je tady, červená vlna, jahodový týden... Proč si necháváme namlouvat, že se toto období musí přejmenovat? Menstruace, perioda, krvácení – přesně tohle to je.

Myslím, že je skvělé, když ostatní lidé otevřeně mluví o své menstruaci a o své bolesti, jako by to byla ta nejnormálnější věc na světě. Ostatně o to jde: Zná to každý člověk, který prochází menstruačním cyklem. Dokonce i členové rodiny nebo partneři, kteří vyrůstali s menstruující osobou nebo s ní žijí. 

A přesto se většina z nás cítila nepříjemně při nákupu vložek nebo tamponů – nebo dokonce při diskuzi na toto téma. Ti odvážnější to možná využili jako výmluvu ve sportu, protože paní učitelce bylo ještě trapněji než nám. Spousta věcí se ohledně menstruace už zlepšily. Ale zbavme se i všech „roztomilých eufemismů“ pro něco tak naprosto ne-roztomilého, jako jsou měsíčky.

Více než 5 000 eufemismů po celém světě

Podle průzkumu aplikace Clue pro sledování menstruačního cyklu (1) z roku 2016 existuje na celém světě více než 5 000 eufemismů pro období. Rudá armáda, Red alert, rajčatový džus nebo teta s malinovou šťávou. Hlasování prostřednictvím online komunity tehdy dosáhlo 90 000 lidí. Zjevně neřešit problém přímo, který se týká každého menstruujícího, je celosvětovým fenoménem. Ale: přirovnání válek nebo život ohrožujících situací jako alegorií? Opravdu? Teď?

Brusinky, malíři, nebo Santa Claus?

Ano, ve skutečnosti jsou to všechny eufemismy používané v jiných částech světa. V Rumunsku chodí k některým lidem Santa Claus každý měsíc... můžete to říct jen tehdy, když kolem nejsou žádné děti? Jinak se úplně zblázní! V Anglii mají malíři čerstvě vymalováno. A ve Švédsku jsou brusinky populárnějším pojmem než u nás jahody. Možná proto, že je spojena s lahodnými pokrmy jako Köttbullar, a proto se zdá být neškodná? Austrálie a Kanada dokonce mluví o „žraločím týdnu“ – krutém výrazu, ale člověk si alespoň dokáže představit, že ne všechno je krásné, klidné nebo super všední. A s ohledem na horory se žraloky to mnohdy více odpovídá skutečnosti než „jahodový týden“.  

Menstruace

Více na téma chce videem upozornit nová kampaň značky Intimina, která vyrábí hygienické potřeby pro ženy (neboli menstruující). Mnohé eufemismy se v ní stávají realitou – teta Flo opravdu přijíždí na návštěvu, malíř z Anglie natírá zeď na červeno – a australský surfař hledá karmínovou vlnu.

Pro mnohé jsou stávající eufemismy „vtipným výrazem“. Především jsou však glosou toho, co se s naším tělem během menstruace děje. Podle Intiminy to pomáhá posílit stávající stigma a společenské tabu. V nejlepším případě jsou urážlivé, v horším případě tyto výrazy přispívají k hanbě, takže už celé generace nemluví o své menstruaci a fyzické nepohodě.

Nemělo by být hanbou používat termín „menstruace“ nebo „měsíčky“, protože je s ním konfrontováno více než 50 procent populace a zbývajících 50 procent by tu bez toho nebylo. 

Staňte se moderním člověkem

Cíl odstranit tabu ohledně menstruace nemusí být jen záležitostí lidí, kteří menstruují. Může to být důležité pro každého, kdo má partnera nebo dítě, který už má nebo ještě nemá menstruaci. 

Začněme u synů, bratrů a otců (pokud vztah s nimi není tak jako tak úplně hrozný). Aby se v budoucnu našlo ještě více skvělých mužů, kteří nás mohou vyslechnout, když se necítíme dobře nebo podpořit své dcery a přenést svoji empatii i na své syny. Pochopení a empatie totiž nikdy nikomu neublížily. To je dobrý začátek.

Zdroj: názory autora, (1) www.helloclue.com/articles/culture/talking-about-periods-an-international-investigation-findings






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat