Vysoké triglyceridy negativně ovlivňují vaše srdce

S rostoucí epidemií dětské a dospělé obezity, inzulinové rezistence a diabetu 2. typu je infarkt velmi častou příčinou úmrtí v západní společnosti. Hlavní rizikový faktor je vysoká hladina triglyceridů. Naštěstí existují přirozené způsoby, jak snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů přirozeně pomocí diety a změn životního stylu.

Triglyceridy jsou typem lipidu nebo tuku v krvi. Veškeré kalorie, které při jídle nepotřebujete, se přemění na triglyceridy a uloží se do vašich tukových buněk. Potom vaše hormony uvolňují triglyceridy pro energii mezi jídly. Tento cyklus se stává problematickým pouze tehdy, když jíte více kalorií, než spálíte, což vede k vysokým triglyceridům, nazývaným také hypertriglyceridémie (1).

Triglyceridy a cholesterol jsou různé typy lipidů, které cirkulují v krvi. Zatímco triglyceridy ukládají kalorie, které nejsou využity, a poskytují tělu energii, cholesterol se používá k budování buněk a produkci určitých hormonů. Lipoprotein s vysokou hustotou (HDL) pomáhá odstraňovat tuk z těla tím, že se s ním váže v krevním řečišti a přenáší jej zpět do jater k likvidaci. Lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) přenáší převážně tuky a jen malé množství bílkovin z jater do jiných částí těla (1).

Příčiny vysokých triglyceridů

Vysoké triglyceridy mohou být způsobené obezitou, příjmem více kalorií, než je výdej, nedostatkem pohybu nebo sedavým způsobem života, cukrovkou 2. typu, sníženou funkcí štítné žlázy, onemocněním ledvin, nadměrným pitím alkoholu, kouřením (2).

Mezi muži nebo ženami s nízkým HDL cholesterolem a vysokými hladinami triglyceridů bylo kouření, cukrovka, sedavý způsob života, hypertenze a obezita mnohem častější než u mužů s nízkým rizikem s vysokým HDL cholesterolem a nízkými hladinami triglyceridů (2).

Jak přirozeně snížit hladinu triglyceridů

Snižte příjem kalorií

Kvůli vztahu mezi zvýšeným obvodem hmotnosti a vysokými triglyceridy může mít snížení kalorií a hubnutí velký dopad na hladiny triglyceridů. Držte se potravin snižujících cholesterol, jako je zelenina, ořechy, semena, česnek a sladké brambory. Chcete-li rychle zhubnout, začněte tím, že se vyhnete konzumaci prázdných kalorií během dne. To znamená omezit slazené nápoje, rafinované sacharidy a pečivo (3).

Vyhněte se cukru

Fruktóza je přírodní jednoduchý cukr, který se nachází v ovoci, zelenině a medu. Místo toho, abyste konzumovali příliš mnoho těchto potravin s vysokým obsahem fruktózy, zaměřte se na začlenění komplexních sacharidů a zdravých tuků do vaší stravy. Vyhněte se také kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy, jedné z nejhorších ingrediencí (3).

Vyberte si zdravé tuky

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu triglyceridů tím, že snižují dodávku volných mastných kyselin do jater a aktivitu enzymů syntetizujících triglyceridy. Jezte omega_3 potraviny, jako je divoký losos a makrela, chia semínka, lněná semínka, hovězí a bizon krmený trávou a vejce z volného chovu (3).

Snižte konzumaci alkoholu

Vysoký příjem alkoholu může být škodlivý, protože je spojen se zvýšenou hladinou triglyceridů v plazmě, spolu s kardiovaskulárním onemocněním, alkoholickým ztučněním jater a rozvojem pankreatitidy (3). 

Rybí tuk

Rybí tuk účinně potlačuje zánět tukové tkáně a řídí metabolické dráhy tkáňově specifickým způsobem, reguluje přenos živin a snižuje plazmatické triglyceridy (3).

Niacin

Konzumace niacinu (vitamínu B3) může snížit hladinu triglyceridů, zvýšit hladinu HDL cholesterolu a snížit LDL cholesterol (3).

Česnek

Česnek má řadu výhod, včetně schopnosti pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Léčba česnekem nejen snižuje hladinu triglyceridů, ale také hladinu celkového cholesterolu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK351/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459368/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6962767/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat