Tlakové body přinášející úlevu při paralyzující migréně

02.08.2023 | Zdraví

Už zase přišla, migréna jedna zlověstná! Vnitřní hlas vám našeptává, že neexistuje nic lepšího než si okamžitě vzít pilulku. Vyslyšíte ho, nebo zkusíte sílu tlakových bodů?

Migrénové bolesti hlavy mají mnoho různých příčin. Patří mezi ně vše od faktorů životního prostředí, jako je kvalita ovzduší, klima a citlivost na potraviny až po aspekty životního stylu, jmenovitě nutriční nedostatky, stres nebo hormonální výkyvy. Příznaky bývají různé.

Pevný tlak na konkrétní nervový bod

Postižení migrénou si stěžují na citlivost na světlo, zvuk a pachy, intenzivní bolest podobnou sevření čela, krku, obličeje a očí, nevolnost a/nebo zvracení, ztuhlost krku, točení hlavy/závrať či podrážděnost. Zní vám to povědomě? V rámci samoléčby vsaďte na tlakové body!

Akupresura je alternativní formou stimulace energetických kanálů. Místo vpichování jehel se body aktivují pevným tlakem či masáží prsty. Když se stiskne tlakový bod, energie se šíří podél meridiánu a směruje do celého těla. Vítej, úlevo!

Při migréně se závratí, úzkostí či únavou

Nakreslete pomyslnou čáru od středu čela zpět ke spodní části krku. Další čáru veďte od horní části levého ucha k horní části pravého ucha. Bod, ve kterém se tyto dvě přímky protínají, se nazývá GV20. Prsty na něj vyviňte tlak (tiskněte několik vteřin), pak povolte. A celý proces opakujte podle potřeby.

Při migréně s napětím, úzkostí, podrážděností a menstruační bolestí

Tlačte na horní část každého ucha (v údolí trojúhelníkového tvaru). Tento bod se jmenuje pchin-jinu, v angličtině shenmen či spirit gate. Nahmatáte jej snadno a udržovat s ním spojení můžete klidně i v metru cestou do práce.

Při migréně s napětím/tlakem v krku a hlavě

Mezi palcem a ukazováčkem se v masité prohlubni nachází bod LI4, jež ulevuje nejen od migrény, ale i bolesti v krku, dutin, čelistí a uší.

Čím urychlit nástup účinku?

Kromě tlakových bodů najdete spásu i na dně svého oblíbeného hrníčku. Pro zmírnění příznaků migrény uvařte zázvorový čaj. Zázvor obsahuje mnoho fotochemikálií, které mohou s bolestmi hlavy zatočit. (Nemáte-li zázvor, použijte heřmánek a mátu peprnou.) Hlavně pijte hodně vody, abyste zabránili dehydrataci, zvláště pokud jste kvůli migréně zvraceli.

Zdroje: www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X10007634 - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat