Mýty opředené nadměrné pocení

19.08.2023 | Zdraví

Potíte se víc než většina lidí. Můžete si za to sami? A pomáhá, pokud nejste fyzicky aktivní? Nevěřte všemu, co se o nadměrném pocení říká!

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza (1) obvykle přináší stud a rozpaky. Taky aby ne. Neználci vás za něj mohou klidně i odsoudit. Většinou proto, že věří pořád dokola omílaným mýtům. Taky už jste se setkali s těmito tvrzeními?

Jedná se o banální problém

Lidem se říká, že to nic není. Vždyť je to „jen“ pot“. Jenže hyperhidróza ovlivňuje kvalitu života a má vliv i na navazování vztahů. Člověk, který neustále řeší propocené koláče v podpaží, se vyhýbá romantickým schůzkám, odmítá chodit na pohovory a obecně se snaží minimalizovat stresové situace (1).

Nadměrné pocení je vaše chyba

Hyperhidróza je skutečný lékařský problém, částečně způsobený genetikou, ne špatnou hygienou. Primární hyperhidróza postihuje specifické části těla, jako jsou ruce, nohy, podpaží, obličej nebo hlava. Sekundární hyperhidróza je způsobena jiným zdravotním problémem, kupříkladu poruchou štítné žlázy, dnou či cukrovkou. Většina lidí navíc neví, s kým tento stav řešit, případně na koho se obrátit (1).

Když se uklidníte, polepšíte si

Jedním ze spouštěcích faktorů nadměrného pocení je samozřejmě stres. Je tedy logické, že můžete být povzbuzováni k procvičování relaxačních technik, abyste své příznaky zvládli. Ono to ale příliš nezabírá. Hyperhidróza je často mimo vaši kontrolu. Nejde jen o to dostat se do chladného prostředí, sundat další vrstvu nebo zhluboka dýchat (2).

Antiperspiranty jsou spásou

První, co vás napadne, pokud už zase máte mokré dlaně, je použití antiperspirantu. Některé produkty ovšem obsahují hliník, jež ucpává potní kanálky. U mírných případů hyperhidrózy nákupy v drogeriích mohou pomoci, ale u těžšího průběhu si ani antiperspirant neškrtne (2).

Řešení si každý člověk musí najít sám

Zhruba polovina lidí s hyperhidrózou lékaře nikdy nenavštíví. A když už, dozvědí se, že musejí zhubnout, upravit jídelníček a podobně. Přesto je to první krok k léčbě. Po základním vyšetření můžete být odkázáni na dermatologa, který zváží botoxové injekce nebo léky.

Někteří lidé s hyperhidrózou, kteří už nevědí, jak dál, hledají spásu u endoskopické hrudní sympatektomie. Tento minimálně invazivní chirurgický zákrok zahrnuje zachycení nervů spojených s potními žlázami. Nejlépe se hodí pro jedince, jež mají těžkou hyperhidrózu, zejména na rukou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9131949/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat