Rychlé zotavení po operaci slepého střeva

28.06.2023 | Zdraví

Apendicitida je stav, kdy slepé střevo oteče a infikuje se. Postihuje asi 5 % populace na celém světě a vyžaduje rychlý chirurgický zákrok. Co dělat po něm, pokud jste se vrátili z nemocnice?

Ano, domácí prostředky pro hladké zotavení po apendektomii (chirurgický zákrok k odstranění slepého střeva), skutečně existují. Dodržujte pokyny svého lékaře a řiďte se tímto seznamem.

Jezte výživnou stravu

Častější konzumace menších porcí, například šest až osm malých jídel během dne, může pomoci při postupném návratu k běžné stravě. Po apendektomii je důležité pít hodně vody a tekutin bez kofeinu, abyste se vyhnuli zácpě a střevním problémům.

Zařaďte potraviny, které obsahují bromelin, enzym, jež pomáhá při úlevě od bolesti a hojení ran. A přijímejte i dostatek zinku a vitaminu C. Jejich nedostatek může narušit přirozený mechanismus hojení těla. Dobrými zdroji zinku jsou především hovězí, vepřové a drůbeží maso, dále vejce, mléko a sýry. Céčko najdete v jahodách, limetkách, kiwi, pomerančích, grapefruitu nebo třeba květáku. Obecně vybírejte potraviny, jež jsou zdravé a snadno stravitelné.

Dejte šanci fazolím mungo

Fazole mungo obsahují antibakteriální látky (1), což z nich dělá ideální pooperační a regenerační krmivo. Lékaři a praktici doporučují jíst každý den jednu polévkovou lžíci třikrát denně.

Postupně se rozpohybujte

Pokud jste nedávno podstoupili operaci slepého střeva, s největší pravděpodobností budete v posteli delší dobu. Než začnete cvičit (v posteli), poraďte se se svým lékařem. Pokud váš záměr schválí, začněte jednoduchým zvedáním nohou, abyste zlepšili průtok krve a oběh v dolních částech těla. Po několika týdnech odpočinku začněte s mírnou chůzí a vyhněte se posilovacím cvičením.

Až budete připraveni, postupně zvyšujte úroveň pohybu. Krátké procházky, dokonce i kolem domu, jsou skvělým nápadem, u kterého to všechno může začít. Lehká chůze předchází krevním sraženinám. Další výhodou je, že aktivní činnost povzbuzuje trávicí systém. Myslete na to, že zánět slepého střeva je vážný stav a operaci je třeba provést co nejdříve. Fáze zotavení po tomto chirurgickém zákroku je však stejně důležitá jako zákrok samotný.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9024835/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6397799/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat