Cvičení jógy zlepšuje paměť

Jógou k lepší paměti a psychické pohodě? Ano, přesně tak to funguje. Zkuste si na ni najít pár minut a uvidíte sami! Bezplatných instruktážních videí pro začátečníky koluje na internetu více než dost.

Pracovní povinnosti se kupí a kupí, což je přímý útok na vaši vyrovnanou psychiku. Hledáte způsob, jak se zbavit stresu a úzkosti? Nějaký, který spolehlivě pomůže, nezabere příliš mnoho času a moc se u něj nezapotíte? Může to být jóga. Ta je na pocuchané nervy tím pravým balzámem!

Spojení všeho dobrého

Jóga kombinuje pohyb, práci s dechem a všímavost, což z ní dělá báječné terapeutické cvičení. Její pozitivní vliv na uvolnění stresu a duševní pohodu potvrzují staré i nové výzkumy (1), které však nalézají i další příznivé účinky, jež se vám mohou v běžném i profesním životě náramně hodit. Třeba poznatky letošního průzkumu zveřejněného v magazínu Journal of Behavioral Medicine (2) informují o tom, že cvičení jógy několikrát týdně zlepšuje krátkodobou paměť, a to zejména u pracovně vytížených jedinců. To si přímo žádá o vyzkoušení, nemyslíte? Důkazy jsou skutečně přesvědčivé.

Stačí opravdu málo

Do této studie bylo zahrnuto 86 dobrovolníků pracujících na plný úvazek. Všichni zúčastnění pociťovali symptomy stresu a úzkosti, přičemž měli potíže s pamětí, což dle jejich slov výrazně ovlivňovalo i soukromí. Polovině respondentů bylo doporučeno, aby cvičili jógu. Po osmi týdnech trvání tohoto pokusu se ukázalo, že „jogíni“ nejenže registrují psychickou úlevu, dosahují také lepších výsledků v kognitivních testech. Tedy samozřejmě ve srovnání s těmi, co se józe nevěnovali. I když to zní moc hezky, nejste si tak docela jistí, zda je tato aktivita pro vás to pravé? Speciální kurzy stojí peníze a navíc vás děsí ty krkolomné pozice. Nebojte se, takhle horké to být přece nemusí.

Start krůček pro krůčku

Pro nezasvěcené může být toto cvičení opravdu odstrašující, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Začátečníci si mohou na internetu najít bezplatná instruktážní videa, kde se veškeré základy naučí. Každý den pak můžete hezky v pohodlí domova vyzkoušet několik jednoduchých pozic, načež si najdete ty, které vám budou nejvíce vyhovovat. Už se těšíte na výsledky?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s10865-022-00385-4






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat