Ekologické potraviny, které svědčí zdraví i životnímu prostředí

K lepšímu životnímu prostředí můžete přispět i vy. A to tím, že ve svém stravování uděláte změny. Čemu se vyhýbat a co naopak jíst ve velkém?

Co se týká životního prostředí, situace není kdovíjak růžová. Příznivci ekologie předpovídají děsivé scénáře a nabádají nás k tomu, abychom byli trochu šetrnější, všímavější a udržitelnější. A dobrým začátkem je podle nich naše stravování! Proč na něm tolik záleží?

Jsme v tom spolu

Pokud jde o gigantický problém číslo jedna, tedy změny klimatu, náš globální potravinový systém je hlavním přispěvovatelem, neboť je odpovědný za vysoké procento emisí skleníkových plynů (1). Tohle celé zahrnuje výrobu, zpracování, přepravu i emise ze zvířat chovaných pro produkci potravin. Pak jsou tu ještě další neekologické „škraloupy“, a to třeba zbytečné plýtvání vodou či její znečištění, nadměrné odlesňování nebo neuvážené zacházení s odpadem. Není vám to lhostejné? Stravujte se podle eko pravidel. V reálu to vypadá nějak takhle.

Místo živočišného raději rostlinné

Mezinárodně uznávaná výzkumná skupina Our World in Data zjistila, že potraviny rostlinného původu uvolňují 10 až 50krát méně skleníkových plynů než produkty živočišného původu (2). Mezi báječné zdravé možnosti patří třeba luštěniny, ořechy, semínka, ovoce a zelenina. Tyto plody nezatěžují životní prostředí a navíc poskytují spoustu vlákniny, minerálů, vitaminů a rostlinných sloučenin podporujících imunitu.

Čím méně zpracování, tím lépe

Když se blíže podíváte na zpracované potraviny, které nabízí každý supermarket, zjistíte, že drtivá většina z nich obsahuje mnoho přísad s těžko vyslovitelnými názvy. Tyto produkty tedy prošly vlastním výrobním procesem s vlastními emisemi i uhlíkovou stopou. Zpracované potraviny jsou ke všemu baleny v plastu, který nelze recyklovat. Jejich vyčlenění z jídelníčku byste měli zvážit i proto, že se jejich konzumace dává do souvislosti s rozvojem chronických chorob (3).

Investice do ekologického hospodářství

Přestože systémy místního a ekologického zemědělství ne vždy dodržují zlaté eko standardy,  obvykle odvádějí mnohem lepší práci než jejich konvenční a komerční protějšky. Nákup ovoce i zeleniny u místního farmáře je tedy dobrým krokem, protože vypěstované plody nejsou hnojeny drsnými chemickými hnojivy, které prosakují do půdy. Mimochodem, víte, jaké plodiny jsou vůbec nejekologičtější? Na prvním místě je čočka, protože prostřednictvím svého růstového procesu sekvestruje uhlík i dusík. Vzduch pomáhají čistit i houby a dřeviny, na nichž vyrůstají citrusové plody. Nejlépe udržitelná je pak listová zelenina spolu s ančovičkami (4).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s43016-021-00225-9, (2) www.ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local, (3) www.nature.com/articles/s43016-020-00207-3, (4)www.realsimple.com/what-is-environmental-eating-7479955






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat