Cvičení zvyšuje toleranci k bolesti

Když vás něco zabolí, automaticky saháte po lécích na bolest? Jde to i jinak. Když budete pravidelněji cvičit, vaše tolerance k bolesti se zvýší natolik, že tyto medikamenty možná už nebudete potřebovat. Nikdy!

Nechcete si dnes trochu protáhnout tělo? Kromě obvyklých výhod, jako je likvidace kalorií, podpora kardiovaskulárního systému, útlum stresu či vzpruha kognitivních funkcí, si nějakým tím pohybem můžete vyladit i toleranci k bolesti. A to je silná motivace, nemyslíte?

Každá aktivita se počítá!

Alespoň takové zajímavé závěry přináší nedávná studie publikovaná v magazínu PLOS One (1). V těch se doslova a do písmene píše, že cvičením se dají bolesti podstatně zmírnit, a to dokonce natolik, že člověk nemá tendence sahat po utlumujících lécích. „Nejdůležitějším zjištěním je, že zapojování se do fyzické aktivity ve volném čase se zdá být úzce spojeno s tolerancí k bolesti. Čím aktivnější jste, tím k ní můžete být tolerantnější,“ popisuje celý úlevný mechanismus hlavní autor studie, kterým je lékař a fyzioterapeut Anders Pedersen Årnes působící v univerzitní nemocnici Severního Norska (2).

Zázrak, už to tolik nebolí!

Jeho odborný tým do tohoto průzkumu zahrnul přes deset tisíc účastníků, kteří vyplnili dotazník, v němž uvedli míru své obvyklé fyzické aktivity. Poté došlo na ledový křest ohněm. Ledový proto, že si v rámci testu bolestné snášenlivosti dobrovolníci museli namáčet ruce ve vodě, jejíž teplota se pohybovala okolo bodu mrazu. Při vyhodnocování výsledků se zjistilo, že aktivnější respondenti v ledové lázni vydrží bez sebemenších obtíží o dvacet vteřin déle, než jejich línější kolegové. A nebyla to náhoda, neboť když se pokus za pár let zopakoval, výsledky byly naprosto stejné. A zda se našel nějaký zásadní rozdíl mezi muži a ženami? Představte si, že ne – na obě pohlaví tedy pohyb funguje stejně a toleranci k bolesti zvyšuje zcela totožně.

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0285041, (2) www.nypost.com/2023/06/04/exercise-of-any-amount-could-help-increase-pain-tolerance/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat