Hygienické zásady během letního cestování

16.06.2023 | Zdraví

Chystáte se letos na výlet či dovolenou? Chraňte své zdraví, jak jen to půjde! Co byste měli mít u sebe a na co myslet, pokud se chystáte za hranice?

Zhruba 12,1 milionu Čechů, kteří po republice cestovali v roce 2022, je vůbec nejvyšším číslem za uplynulých deset let (1). Letos cestovní kalendáře, jež se specializují nejen na tuzemské, ale i zahraniční destinace, taktéž očekávají nápor zájemců. Že už víte, kam vás srdce táhne? Pak myslete na hygienická pravidla!

Intimní hygiena

Potřeba používat nečisté, špinavé veřejné toalety vás může učinit zranitelnými vůči infekcím.  Z tohoto důvodu si nesedejte na záchodová prkénka. Pokud to nebude možné, k jejich očistě použijte antibakteriální dětské ubrousky. Nebo si obstarejte jednorázová papírová sedátka (k dostání v drogeriích a za pár korun). Samozřejmostí by měly být i dezinfekční gely a mýdla na ruce.

Péče během menstruace

Mějte u sebe menstruační vložky, tampony a kalíšky, a to i tehdy, pokud menstruaci nečekáte. Změna podnebí nebo časového pásma může váš cyklus rozhodit, přičemž platí, že kdo je připraven, není překvapen. Kromě toho si vezměte i nějaké léky proti bolesti.

Sexuální péče

Při cestování nezapomeňte na ochranu proti početí a sexuálně přenosným chorobám. K létu totiž patří nejen dovolená, ale i víc sexuálních hrátek. Po pohlavním styku běžte na záchod. Moč propláchne močovou trubici a vyplaví nežádoucí bakterie.

Ústní hygiena

Používání antibakteriální ústní vody a pravidelné čištění zubů zabraňuje zápachu z úst. Tělové deodoranty a antiperspiranty zase krotí nepříjemný tělesný zápach.

Ochrana proti koronaviru

Svět se koronaviru ještě nezbavil. U sebe mějte roušky a respirátory, které jsou vyvinuty za účelem ochrany nositele před nebezpečnými částicemi z vnějšího prostředí.

Nezapomínejte na opalovací krémy

Použití správného opalovacího krému s SPF zabrání spálení. (Zkratka SPF znamená sun protection factor, tedy „ochranný faktor“.) Přípravek s faktorem 10 ochrání před UVB zářením z 90 %, s faktorem 30 odfiltruje 97 % záření a přípravek s faktorem 50 celých 98 % záření UVB. Opalovací krém je potřeba nanést alespoň 20 minut před pobytem na slunci, přičemž jedna aplikace nestačí (2).

Zdroj: (1) www.czso.cz/csu/xc/kam-v-roce-2022-cestovali-ve-volnem-case-cesti-obcane, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat